Cultură

Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns la cea de-a 20-ea ediție

Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns la cea de-a 20-ea ediție

O dată în an, muzeele din Republica Moldova au program prelungit şi intrare liberă pentru doritori. Asta se întâmplă în mai multe ţări, în Noaptea Europeană a Muzeelor. La Chişinău, fiecare instituţie a pregătit şi un program special pentru vizitatori. Astfel că oamenii îşi pot lua porţia de cultură pentru un an întreg.

Curtea Muzeului de Istorie din Chişinău s-a transformat astăzi într-un teren de luptă cu ostaşi medievali. Costumele de epocă au fost create de membrii unui club.

ECATERINA OBADĂ, reprezenant, Asociaţia "Bastion": „Pur şi simplu vrem să arătăm publicului cu ce ne ocupăm. Poate cuiva îi va fi interesant să se alăture nouă. Este ca un hobby care nouă ne place.”

La câţiva metri distanţă, am surprins alte activităţi.

„E un arc istoric, fără dispozitive de ochire. Costumul meu şi stilul clubului nostru se bazează pe istoria Mongoliei, în secolul XIII şi XV... Hoarda de Aur.”

„E chiar ceva foarte interesant. Nu m-am aşteptat că în Moldova aşa ceva este. Am văzut prin alte ţări, dar în Moldova nu.”

A fost aglomeraţie şi în interiorul muzeului, unde accesul a fost gratuit.

„Asta este educaţia culturală şi istorică pe care trebuie să o oferim fiecărui copil.”

Iar la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău a avut loc un concert de muzică şi dansuri populare. S-au prins în hore şi câţiva turişti străini.

„Da, da. Ador acest dans. E foarte energic. Îmi place să dansez. (n.r. Hora).”

În curtea muzeului s-a organizat şi un târg al meşterilor populari.

CONSTANTIN COJAN, meşter popular: „Noi suntem meşteri care prelucrăm articole din blăniţe de oaie, din piele de oaie. Iată aici avem pentru copii. Aici avem mai tradiţională, pentru femei, iată avem pentru bărbaţi.” Grupuri de elevi au venit de la zeci de kilometri distanţă la muzeu.

VIORICA BOLOGA, profesoară de istorie, satul Corlăteni, Rîşcani: „Foarte important pentru familiarizarea copiilor, şi cu atît mai mult că ei nu au fost niciodată. Pentru dânşii e ceva inedit şi foarte interesant.”

„Mi-a plăcut cel mai tare lucrurile pe care le făceau moldovenii, românii în trecut.”

PETRU VICOL, director, Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală: „Programul se va extinde până la ora 22.00, iar din experienţa anilor precedenţi, au fost şi 5-6-7 mii de oameni în această zi. Nu ştim câţi vor fi astăzi, dar suntem optimişti.”

Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns la cea de-a 20-ea ediție. Majoitatea muzeelor, galeriilor, caselor memoriale şi alte instituţii culturale din ţările europene îşi țin luminile aprinse și porțile deschise până târziu sau chiar pe parcursul întregii nopţi.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter