Social

Astăzi au fost lansate manifestările dedicate Săptămânii Educației, cu genericul ,,Moldova pentru Educație"

Astăzi au fost lansate manifestările dedicate Săptămânii Educației, cu genericul ,,Moldova pentru Educație"

Astăzi au fost lansate manifestările dedicate Săptămânii Educației, cu genericul ,,Moldova pentru Educație". Profesori şi experţi din întrega lume vor discuta la Chişinău despre problemele sistemului educaţional și vor căuta soluţii eficiente pentru a face față noilor provocări.

DAN PERCIUN  ministrul Educației și Cercetării: „Vom dezbate, pune în discuţie şi lansa trei iniţiative esenţiale în următoarele zile. Discutăm despre crearea reţelei de emntori la nivel naţional sub egita INEL, regândirea staţiilor de practică pedagogică a cadrelor didactice, iar sâmbătă punem în discuţie ce urmează să modificăm în curriculum şcolar”.  

Evenimentul își propun să găsească modalități pentru ca societatea să contribuie la dezvoltarea sistemului de educație.

DORINA CARA  director L.T "Mihai Eminescu", Edineţ: „Cred că mai este mutl de lucrat în special cu copii, deoarece tehnologiile ne i-au înainte şi avem nevoie să îmbinăm eficient tehnologiile şi să punem accent pe valorile umane”.

CORNELIU PREPELITĂ specialist, Direcţia Educaţie, Ungheni: „Trebuie de lcurat la mentalitatea populaţiei. Se vorbeşte foarte mult despre reorganizare, dar populaţia din zonele rurale nu înţeleg ce înseamnă reorganizarea unor instituţii de învăţământ. Este foarte necesar de a fuziona şi organiza unele instituţii pentru a creşte calitatea sistemului educaţional”.

În Săptămâna Educației vor avea loc zeci de ateliere unde sunt invitaţi părinţi, profesori şi elevi. Participanţii vor învăţata despre educaţia emoţională sau despre utilizarea tehnologiilor digitale în educaţie.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Prima sarcină pe care o avem în faţă este modernizarea şi echiparea a 35 de licee din reţeau şcolilor model, anunţată de minister. Cele 35 de şcoli vor oferi copiilor din toată ţară, din orice raion acces la învăţământ care îi va pregătim mai bine pentru viaţa de adult”.

LAURA HRUBY şef adjunct, Misiunea Ambasadei SUA la Chişinău: „Elevii din 123 de şcoli din întreaga ţară studiază tehnologiiile digitale precum şi programarea şi robotica datorită suportului USAID cusuportul Clasei Viitorului, iar prin acest program am susţinut înfiinţarea  atrei programe de licenţă în domeniile newmedia şi industria jocurilor şi animaţie la universităţile din Moldova”.

KARIN BOROVIC şef, Secția Cooperare, Ambasada Suediei: „Suedia susţine cu dedicaţie proiecte emnite să echipzeţe elevii şi profesorii cu competenţe digitale,echipament modern pentru studii şi experienţa realităţii virtuale şi oportunităţii mai atractive pe piaţa muncii”.

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub patronajul Președintelui Republicii Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene și partenerilor de dezvoltare: USAID, Suedia, Marea Britanie, PNUD, UNICEF, UNFPA și Banca Mondială.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter