Extern

Violențe la Tbilisi. Georgienii continuă să se opună legii agenților străini

post-img
imagine simbol

Violențe la Tbilisi. Georgienii continuă să se opună cu îndârjire așa-numitei legi a agenților străini, de inspirație rusească, prin care organizațiile care primesc peste 20% finanțare din surse externe sunt forțate să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine”, relatează tvrinfo.ro.

În această noapte, protestatarii revoltați au înfruntat scutierii, care au intervenit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și care nu s-au ferit să folosească bastoanele.

Forțele de securitate georgiene au intervenit fără avertisment pentru a dispersa miile de protestatari din fața Parlamentului. Au intensificat brusc operațiunile pentru a pune capăt demonstrațiilor, după ce membrii legislativului au dezbătut ieri, în a doua lectură, proiectul de lege privind agenții străini. 

Mai mulți protestatari care încercau să împiedice parlamentarii să iasă prin spate din clădire au fost bătuți cu bastoanele.

După ce au fost împinși din fața Parlamentului, aproximativ două mii de protestatari au blocat cu mese de cafea și coșuri de gunoi principalul bulevard din Tbilisi. „Sclavilor”, „Rușilor” au strigat oamenii către forțele de poliție.

Victimă a violențelor a căzut și președintele principalului partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită, Levan Khabeishvili. El a publicat o înregistrare video de pe patul de spital, după ce a fost bătut. „Nu simt nicio durere, ochiul se va vindeca, totul va trece. Lupta împotriva putiniștilor trebuie să continue”, a transmis el.

Potrivit presei independente, demonstraţii au avut loc şi în orașul cu cel mai mare port din Georgia, Batumi, dar şi în Kutaisi, unul dintre cele mai vechi oraşe din lume.

Din 9 aprilie, partidul de guvernământ tot încearcă să adopte textul privind influența străină, după o tentativă eşuată în primăvara anului trecut, în faţa unor acţiuni de protest similare.

Partidul de guvernământ, Visul Georgian, speră să adopte totuşi legea până la jumătatea acestei luni. O lege care pune în pericol aspirațiile europene, a avertizat Bruxelles-ul.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter