Actualitate

Miting împotriva noilor forme de fascism şi a războiului Rusiei împotriva Ucraine, la Chișinău

Miting împotriva noilor forme de fascism şi a războiului Rusiei împotriva Ucraine, la Chișinău

Tot astăzi, de Ziua Europei şi de Ziua comemorării eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, zeci de semnatari ai Declarației de independență a Republicii Moldova, istorici, profesori şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române au luat parte la un miting împotriva noilor forme de fascism şi a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toţii au cerut pace pe continent şi în lume.

Participanţii la acţiunea organizată în scuarul Europei din Chişinău au condamnat noile forme de fascism care au renăscut la Moscova şi au cerut solidaritate cu Ucraina, ţară măcinată de agresiunea militară rusă.  

ALECU RENIŢĂ, deputat în Primul Parlament: „Oamenii să fie solidari cu tot ceea ce înseamnă în realitate pacea durabilă, dar nu pacea fictivă pe care o promovează Federaţia Rusă ucigând oameni. Cred că astăzi aici vom spune foarte ferm un "nu" războiului din Ucraina, un "nu" oricăror forme de promovare a raşcismului”:

ALEXANDRU ARSENIE, deputat în primul Parlament: „Am decis astăzi să petrecem această manifestaţie prin care să subliniem că spre regret naţiunea natural română este întreagă dar politic şi juridic dispersată. Cu toate acestea noi suntem în Europa, dorim pacre, suntem împotriva războiului, împotriva ocupantului rusesc car nu pleacă de aici”.

Cei care au fost prezenţi la miting au subliniat necesitatea luptei împotriva propagandei ruse, în toate formele ei.

ZOIA JALBĂ, vicepreşedinte, Partidul Reîntregirii Naționale "ACASĂ": „Cel mai mare rău pentru oameni pe globul pământesc este războiul şi am venit să strigăm sus şi tare că suntem împotriva răboiului, suntem împotriva Kremlinului care se amestecă în orice loc în care el interese meschine şi acest lucru pentru cetăţenii trezi ai Republicii Moldova este unul dureros”.

MAXIM MELINTE, consilier Cultural, Mitropolia Basarabiei: „Ca să exprim poziţia bisericii ortodoxe române vis-a-vis de crime, vis-a-vis de nelegiurile care s-au petrecut în Basarabia prin rusificare, denigrarea românismului şi a ortodoxiei din ţara noastră”.

La manifestaţie a fost adoptată şi o rezoluţie prin care se cer acțiuni eficiente pentru securitatea Republicii Moldova, aderarea ţării la un sistem colectiv de apărare, interzicerea televiziunilor ruseşti ce promovează războiul, scoaterea în afara legii a bisericilor subordonate Rusiei, demontarea tuturor monumentelor sovietice şi schimbarea denumirilor de străzi care amintesc de Rusia.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter