Recomandări

Președintele CUB Igor Munteanu: „Zilele de 9 mai arată foarte clar vulnerabilitatea sistemul de instituții politice”

post-img
Președintele CUB Igor Munteanu: „Zilele de 9 mai arată foarte clar vulnerabilitatea sistemul de instituții politice”

„Zilele de 9 mai arată foarte clar vulnerabilitatea sistemul de instituții politice, care consumă foarte mulți bani și care produce foarte puțin,” a menționat președintele CUB Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Invitatul emisiunii, Igor Munteanu consideră că nemulțumirea societății cu privire la situația economică actuală oferă un teren propice pentru propagarea narativelor rusești, ceea ce ar putea explica participarea masivă la protestele din 9 mai. 

„Zilele de 9 mai arată foarte clar vulnerabilitatea sistemul de instituții politice, care consumă foarte mulți bani și care produce foarte puțin. Să nu uităm că aceste zile care sunt marcate de către propaganda rusească într-un mod care îi place Kremlinului, sunt doar capul de afiș a unor nemulțumuri sociale masive a populației, pentru că economia nu funcționează. Baza de la care trebuie să pornim este că foarte multă lume este nemulțumită de felul în care își primesc salariile, de felul în care funcționează economia de piață, și de faptul că foarte multă lume trebuie să plece în alte țări ca să-și întrețină familia și copii. Astea sunt problemele de bază pentru care explodează atmosfera și dintr-o dată noi ne gândim de ce s eîntâmplă la 9 mai, de ce lumea asta iese în strada, de ce e atât de obsedată să urmeze niște narative date de sus de la Moscova. Oamenii nu fac asta doar din plăcerea de a contrazice guvernarea, dar pentru că există niște circumstanțe și condiții fertile pentru ca narațiunile rusești să prindă. ”

Conform analistului politic Anatol Țăranu, Rusia și-a însușit meritele victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial pentru a masca deficiențele politice ale regimului actual.

„Trimiterea de către Federația Rusă, la marele război patriotic, la această victorie, este nimic altceva decât o încercare de a acoperi inconsistența politică a actualului regim, pentru a ocupa mințile oamenilor, dar în același timp este nu doar un produs de utilizare internă, este un produs de export și în primul rând acest produs este utilizat în spațiul post sovietic, acolo unde există o tradiție încă de pe timpurile sovietice atunci când această victorie în cel de al Doilea Război Mondial a fost în prima variantă confiscată de regimul sovietic. Regimul de la Moscova de astăzi a făcut ceea ce a făcut- nimeni nu poate să pretindă un rol în ceea ce se numește victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, totul este confiscat de Federația Rusă. Mai mult decât atât, această victorie este folosită și pentru viitor, nu în zadar în societatea rusă există această sintagmă „Putem să repetăm”. ”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter