Extern

Situație critică pe frontul de est din Ucraina

Situație critică pe frontul de est din Ucraina

Situația de pe linia frontului din estul Ucrainei a devenit extrem de complicată, deoarece armata rusă depune eforturi maxime pentru a prelua inițiativa pe câmpul de luptă. E mesajul transmis de comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski. El a precizat că în unele zone ale frontului, trupele ruse au obținut câștiguri tactice. Preşedintele ţării Volodymyr Zelenskyy le-a cerut din nou aliaţilor occidentali să grăbească livrarea sprijinului militar promis pentru a face faţă situaţiei de pe câmpul de luptă.

VOLODYMYR ZELENSKYY: „Lucrăm cu partenerii noştri la toate nivelurile pentru a atinge acel nivel de operativitate de livrare a asistenței de care este nevoie nu numai pentru a ne menține pozițiile, ci și pentru a dejuca planurile de război rusești. Încă așteptăm proviziile care au fost promise Ucrainei. Ne așteptăm exact la volumul și canatitatea proviziilor care sunt capabile să schimbe situația de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei”.


Potrivit comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirski trupele ruse depun eforturi maxime pentru a prelua inițiativa pe câmpul de luptă înainte ca sprijinul militar aprobat săptămâna trecută de Congresul american să ajungă în Ucraina. Aflat azi în vizită la Kiev, Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a deplâns întârzierea asistenţei militare din partea aliaţilor occidentali pentru Ucraina. El a subliniat însă că acum atât armamentul american, cât şi cel oferit de partenerii europeni se îndreaptă deja spre Ucraina în cantități semnificative.


JENS STOLTENBERG Secretar General al NATO: „De luni de zile, SUA nu au putut să ajungă la un acord asupra unui pachet de sprijin, iar aliații europeni nu au putut să livreze toată muniția promisă. Ucraina a fost devansată luni de zile, forțată să-și raționalizeze muniția. Aceasta înseamnă că puține rachete și drone rusești au fost doborâte, iar Rusia a reușit să avanseze de-a lungul liniei frontului. Dar nu este prea târziu pentru ca Ucraina să prevaleze. Mai mult sprijin este pe drum”.


Institutului american pentru studiul războiului estimează că grație sprijinului militar ce urmează a fi oferit de Statele Unite, armata ucraineană ar fi capabilă să stabilizeze situația pe linia frontului și chiar să înceapă operațiuni contraofensive limitate. Însă acest lucru ar putea să se întâmple abia la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter