Actualitate

Victor Parlicov: Principiul „eficiența energetică în primul rând” va fi aplicat în întreaga economie

post-img
Victor Parlicov

Republica Moldova se angajează să promoveze un sector energetic competitiv și durabil, integrat în piețele energetice europene, asigurând astfel securitatea energetică și accesibilitatea prețurilor pentru consumatori. Principiul „eficiența energetică în primul rând” va fi aplicat în întreaga economie, iar valorificarea utilizării energiei regenerabile va alimenta creșterea economică și va spori impactul eforturilor în reducerea schimbărilor climatice. Declarațiile aparțin ministrului energiei, Victor Parlicov, și au fost făcute la cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles, transmite IPN.

În marja reuniunii, a fost făcut un schimb de opinii despre cooperarea Republicii Moldova și Uniunii Europene în ceea ce privește politica externă și de securitate, dar și consolidarea colaborării economice și sectoriale, cu accent pe domeniile energiei și comerțului.

Ministrul a menționat suportul partenerilor europeni în procesul sincronizării sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, care „va permite Republicii Moldova să se încadreze în piața energetică europeană și să aducă acasă investiții de durată și oportunități de creștere economică”.

Victor Parlicov a declarat că „Moldova va contribui la consolidarea securității energetice regionale, dar și la integrarea piețelor energetice, prin implicarea activă în cadrul coridorului de gaze de la Nord la Sud și prin construirea a noi interconexiuni de 400 kV cu România și, prin urmare, cu UE”.

Potrivit ministrului, prioritățile din domeniul energiei țin de promovarea eficienței energetice, creșterea capacităților de interconectare transfrontalieră a energiei electrice și a gazelor naturale, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și valorificarea potențialului energiei regenerabile generate la nivel local.

În contextul expirării contractului privind tranzitul gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei, Victor Parlicov a subliniat necesitatea menținerii stabilității în regiunea transnistreană. Ministrul a comunicat că malul drept nu va obstrucționa furnizarea de gaze de la Gazprom în stânga Nistrului, chiar și după expirarea contractului de tranzit, însă dacă gazele nu vor putea fi transportate dinspre est pe ruta tradițională, va fi necesar de găsit o rută alternativă, cum ar fi coridorul vertical, la care recent a aderat Republica Moldova.

Reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE de la Bruxelles este prima de la decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova. Evenimentul a fost prezidat de înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter