Recomandări

La Pas prin Țară: Țâpova, o destinație care te cucerește

post-img
La Pas prin Țară: Țâpova, o destinație care te cucerește

Într-o nouă ediție ,,La Pas prin Țară” jurnalistul, Ion Railean ajunge în raionul Rezina la Complezul Muzeal Țâpova, care este filiala Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală – un complex muzeal în aer liber, deosebit prin peisajul natural și cultural, care păstrează în stâncile înalte din preajma Nistrului urme vizibile de locuire din preistorie, până în zilele noastre. Complexul monastic rupestru Horodiște-Țîpova a fost săpat în stânca de calcar în trei nivele, cuprinzând mai multe încăperi.

Alături de ghidul locului Ludmila Iftodi, învățătoare la clasele primare în școala primară Lalova, și muzeograf la filiala Țipova a Complexului muzeal Țipova-Saharna, am aflat impresionanta istorie a acestor locuri.

Mulți caută liniștea naturii, cristalul apelor și aerul curat, departe de drumuri și forfota urbană, turiștii vin să mediteze și să savureze atmosfera și energia deosebită a locului. Nu în zadar, din antichitate, până în zilele noastre, acest mal a fost locul sanctuarelor antice și mănăstirilor medievale. Destinația oferă numeroase oportunități pentru activități în aer liber, precum excursii organizate, drumeții, ciclism sau plimbări cu barca pe râu. 

Emsiunea ,,La Pas prin Țară”, poate fi urmărită în fiecare Duminică, la 17:30 pe TVR Moldova și în realuare Joi la 13:30.

Edițiile despre Sighișoara, Sibiu, Chișinău, Brașov, Munții Bucegi și Maramureș le puteți urmări pe pagina de Youtube, TVR MOLDOVA.

La Pas prin Țară: Țâpova, o destinație care te cucerește


author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter