Extern

ISW: Trupele rusești și-au schimbat tactica ofensivă în regiunea Harkov

post-img
ISW: Trupele rusești și-au schimbat tactica ofensivă în regiunea Harkov

Ritmul operațiunilor ofensive rusești în nordul regiunii Harkov a încetinit în ultimele 24 de ore, scrie Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW)., în cel mai recent raport despre situația pe frontul din Ucraina, scrie G4Media.ro

Natura activității ofensive a trupelor rusești corespunde evaluării potrivit căreia prioritatea rușilor este crearea unei zone tampon în zona de frontieră, mai degrabă decât o pătrundere mai adâncă în regiunea Harkov.

Șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat marți că situația din regiunea Harkov a început să se stabilizeze după desfășurarea de unități ucrainene suplimentare și începerea acțiunilor defensive din partea acestora.

Surse din ambele părți au mai spus că trupele rusești folosesc o nouă tactică – grupuri mici de asalt (nu mai mult de cinci persoane) pentru a se infiltra în pozițiile ucrainene, după care se combină cu alte grupuri mici pentru a forma grupuri de atac mai mari.

Cu toate acestea, utilizarea grupurilor mici de asalt poate duce la pierderi mari și poate încetini ritmul general al ofensivei, notează ISW.

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Anatoli Barghilevici, a sugerat că numai în ultimele 24 de ore, trupele rusești au pierdut până la 1.740 de soldați în această direcție. ISW precizează că nu poate confirma independent această cifră, dar rata estimată a pierderilor poate fi în concordanță cu încetinirea generală a operațiunilor ofensive care a fost observată pe 14 mai.

În cazul în care ritmul ofensivei rămâne relativ scăzut, forțele rusești se vor concentra probabil pe securizarea de noi poziții și pe crearea unei zone tampon în zona de frontieră, mai degrabă decât pe avansarea mai departe în zonă, concluzionează experții.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter