Politic

Demisia Tatianei Răducanu, acceptată de Parlament

Demisia Tatianei Răducanu, acceptată de Parlament

Parlamentul Republicii Moldova a acceptat astăzi cererile de demisie ale Tatianei Răducanu din funcţia de membru al Comisiei Pre-Vetting şi de Evaluare Externă a Procurorilor. Preşedintele legistativului, Igor Grosu, le-a cerut procurorilor anticorupţie să vină cu dovezi concludente în legătură cu acuzaţiile lansate de Procuratura Anticorupţie la adresa magistratei. Mai multe detalii la acest subiect ştie colega mea, Svetlana Gore. Svetlana, te ascultăm.

SVETLANA GORE jurnalist TVR Moldova: Într-adevăr, pe ordinea de zi a Parlamentului se află proiectul privind cererea de încetare a calității de membru a Tatianei Răducanu. În debutul şedinţei, deputaţii BCS au cerut audierea ministrului Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru după acest ultim scandal. Propunerea nu a fost, însă, acceptată de majoritatea parlamentară. Președintele Igor Grosu a spus că regretă decizia luată de Răducanu şi spune că gestul magistratei a fost precipitat. El a mai declarat că, cităm: "Am văzut acea scrisoare care a fost expediată, eu rar mă expun, o să spun doar - apă chioară ceea ce am citit eu acolo", citat încheiat. De asemenea, a sugerat că Veronica Dragalin, şefa Procuraturii Anticorupţie, ar fi influenţată de procurorii și judecătorii corupţi din sistem. De cealalată parte, ieri, într-o intervenție telefonică la un post privat de televiziune, Dragalin a spus că, de fapt, mesajele despre care vorbeşte în scrisoare le-a primit la începutul lunii aprilie de la un procuror, și nu din telefonul mobil a lui Veaceslav Platon, așa cum se vehicula în presă. Ea a mai confirmat că în acest caz a pornit un proces penal, dar nu pe numele Tatianei Răducan, ci pe fapte şi urmează să fie stabilită veridicitatea acestor mesaje. Amintim că, acum două zile, în spaţiul public a apărut scrisoarea semnată de Veronica Dragalin în care se invoca faptul că Tatiana Răducanu ar avea legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cu oligarhul Ilan Şor şi cu avocatul acestuia, Aureliu Colenco. Răducanu, cu o experiență de peste 28 de ani în sistemul judecătoresc, a fost membră a Comisiei de Evaluare Externă a procurorilor şi a Comisiei Pre-Vetting. Ea urma să participe şi la evaluarea integrității șefei Procuraturii Anticorupție şi a procurorilor din procuraturilor specializate. În continuare, vă las să ascultaţi declaraţiile preşedintelui Parlamentului la acest subiect.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: Este încă o încercare a procurorilor şi judecătorilor care nu au trecut sau înţeleg că nu au şanse să treacă procesul de evaluare că nu au şanse de a ataca Comisia de evaluare. Există în totdeauna riscul ca sistemul să te îmbrobodească. Când vii cu asemenea afirmații tari, vii imediat din urmă cu dovezi.Dar dacă a făcut pasul ăsta acum trebuie urmeze ceva dovezi, să iasă și să spună, altfel scuzați vă rog, povești cu zmeu.

Subiectul privind aprobarea celor două cereri de demisie a stârnit dezbateri în Parlament, iar opoziţia a dat vina pe guvernarea PAS că a eşuat în reformarea Justiţiei.

VASILE BOLEA deputat neafiliat: Le este ruşine pentru ceea ce fac ei. Ei de când s-au asşezat în fotoliu au uitat definitiv de ceea ce înseamnă ruşine. Luați-va vă rog mâinile de la butoane ca vor fi consecințe.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: Dvs. umblați cu ameninţări aici? Domnule deputat vă rog să luaţi loc.

Deputatul Bolea nu s-a lăsat şi a blocat tribuna din plenul Parlamentului, iar ceilalţi deputaţi au fost nevoiţi să prezinte proiectele din sală.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter