Politic

Expert în securitate: Acum UTA Găgăuzia pare a fi un nou front al războiului hibrid care a fost deschis

post-img
"Punctul pe AZi”

UTA Găgăuzia pare să devină un nou front al războiului hibrid deschis de Rusia, susține expertul în Securitate, Cristian Barna, care spune că prin acesta, Moscova își dorește să întoarcă cetățenii Republicii Moldova cu fața înapoi spre Federația Rusă.

"Situația de securitate este foarte dificilă și îl vedem pe Lavrov spunând că ei se uită cu foarte mare atenție la ce se întâmplă în Republica Moldova cu cetățenii ruși. O vedem pe Zaharova acuzând nazismul președintei Maia Sandu, deja e un nivel de discuție care este intolerabil pentru relații diplomatice între două state. Dacă tot ceea ce înseamnă grija față de cetățenii ruși din Republica Moldova este doar pretextul pentru ca oricând Federația Rusă să poată să reîncălzească ceea ce a însemnat în 1992 conflictul din Transnistria, ceea ce a însemnat Abhazia și Osetia, ceea ce a însemnat și Ucraina în 2014 și 2022 este îngrijorător pentru că vedem că joacă la două fronturi. O dată a fost Transnistria și vedem acum că și Găgăuzia pare a fi un nou front al războiului hibrid care a fost deschis. Evghenia Guțul, pozându-se cu Ilan Șor și Marina Tauber de ziua de 9 mai la Moscova și atunci vedem că sunt doua mari paliere. Primul palier e acesta al războiului hibrid care pariul războiului hibrid este că Rusia poate să întoarcă cetățenii Republicii Moldova cu fața înapoi spre Federația Rusă și va face acest lucru folosind toate pârghiile democratice la care Republica Moldova nu vrea să facă rabat. Republica Moldova vrea în continuare un joc democratic, vrea alegeri, referendum. Vedem acest joc hibrid cu mintea cetățeanului moldovean, spunându-i: nu-ți dori atât de multă democrație sau Uniunea Europeană pentru că ar putea să îți dăuneze din cauza noastră, a Federației Ruse. Lucrurile sunt cu atât mai complicate, pentru că eu îmi doresc foarte mult să văd că acest referendum pe care îl va organiza Republica Moldova în această toamnă, sper ca acesta să arate că războiul hibrid pe care Federația Rusă îl duce în Republica Moldova nu va avea succes. Că referendumul va fi un succes în sine și că cetățenii Republicii Moldova vor arăta că sunt orientați cu fața spre UE și în momentul acela Federația Rusă va fi pusă în situația în care va trebui să decidă care va fi următorul pas pe care îl va face. Și dacă într-un scenariu foarte negativ, Federația Rusă va dori să destabilizeze Republica Moldova militar, folosindu-se de un război civil probabil, sperăm că în acel moment Republica Moldova va fi pregătită cu ajutorul aliaților săi și dorința cea mai mare ar fi ca acest scenariu să nu se întâmple, Federația Rusă să dea un pas în spate, dar știm că rusul nu dă în spate și atunci să fim pregătiți. UE și SUA să fie pregătiți și foarte asertivi și ofensivi să stăpânească ursul rusesc de a nu pune bocancul unde nu ar trebui să îl pună", a declarat expertul în Securitate, Cristian Barna, profesor la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj și cea din București, fiind invitat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, și fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu susține că situația din Ucraina este percepută ca fiind critică și complicată din multiple perspective, iar Republica Moldova este considerată a fi următoarea zonă de agresiune, mai ales în cadrul unui posibil conflict militar sau al utilizării tacticii de război hibrid. 

"În plan politic, diplomatic, evident și militar, Rusia are o linie politică cât se poate de clară. Situația din Ucraina este complicată, critică din foarte multe perspective. În mod evident, într-o perspectivă de escaladare necontrolată, după cum se cunoaște, din păcate, Republica Moldova e considerată a fi următoarea zonă de agresiune. Aici nu putem să ne referim doar la agresiunea militară. Agresiunea în principal, pe baza ideilor și teoriilor războiului hibrid o simțim zi de zi, folosește toate mijloacele. Trecem cu toții prin an electoral, moment complicat. Din punct de vedere militar, aici, în zona Mării Negre, aspectul strategic este cât se poate de complicat, în proximitatea noastră se desfășoară un război. Sunt momente cu care nu am fost obișnuiți până acum. Ceea ce contează în astfel de evoluții, este solidaritatea și profesionalismul în a aborda astfel de amenințări", a adăugat fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter