Justiție

Peste jumătate dintre judecătorii Curții de Apel și-au dat demisia. Ce spun experții în justiție

Peste jumătate dintre judecătorii Curții de Apel și-au dat demisia. Ce spun experții în justiție

Activitatea Curţii de Apel riscă să se blocheze după peste jumătate dintre judecătorii şi-au dat demisia. Motivul plecărilor este începerea procesului de evaluare, iar magistraţii au avut la dispoziţie 20 de zile pentru a decide dacă demisionează în cazul în care nu sunt de acord să le fie verificată averea şi integritatea. Consiliul Superior al Magistraturii va examina demisiile pe 7 mai. Experţii în justiţie susţin că aceste plecări nu sunt o surpriză, iar autorităţile ar trebui urgent să vină cu soluţii.

20 dintre cei 37 de judecători de la Curtea de Apel Chişinău şi-au dat demisia iar lista a fost publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Valul de demisii vine după ce, in urmă cu 20 de zile, s-a anuntat începerea evaluării judecătorilor de la Curtea de Apel.

SERGIU CARAMAN, preşedintele interimar CSM: „Aprecierea în această evaluare este una subiectivă. Respectiv implică opinii, păreri, analize de documente care se soldează cu o necunoscută, pentru că nu ştii care va fi soluţia dată de către comisie. În eventualiattea colegilor care au posibilitatea deja să-şi ridice o indemnizaţie. Au posibilitatea să îţi ia o pensie. Dacă trec prin această procedură şi rezultatul este negativ, deci, toate aceste garanţii sociale sunt privaţi de ele. La fel, o perioadă de şapte ani nu pot activa în domeniul dreptului.”

Încă din februarie, preşedinţii CSM şi Curţii de Apel au semnalat criza de magistraţi şi volumul mare de muncă. Atunci, lipseau aproape 40% dintre judecători. Din cele 57 de funcţii, erau ocupate doar 35.

SERGIU CARAMAN, preşedintele interimar CSM: „Am anunţat concurs pentru transfer temporar dar şi numirea în funcţie de bază. Acum suntem în situaţia când putem demara acele concursuri, inclusiv pentru funcţia de bază şi transfer temporar. Deja avem colegi care de la primele instanţe care s-au înscris pentru a participa, inclusiv pentru transfer temporar. Aproximativ 15 judecători s-au înscris pentru transfer temporar.”

Experţii în justiţiei sustin că această criză de judecători de la Curtea de Apel poate bloca activitatea proceselor de judecată. ALEXANDRU BOT, jurist: „ O plecare atât de masivă a judecătorilor va rezulta în imposibilitatea formării de colegii de judecare a anumitor cauze, deoarece la etapa Curţii de Apel, toate cauzele se judecă în componenţă de trei judecători. Aici nu vorbim despre luni, dar cred că ani de tergiversare doar din simpla imposibilitate de a forma un complet de judecată.”


Evaluarea magistratilor este un proces firesc și necesat pentru reforma justiţiei din Republica Moldova. Demisia inainte de evaluare este o măsură de protective pentru unii judecători care se simt cu musca pe căciulă. ILIE CHIRTOACĂ, preşedintele CRJM: „Asta este o metodă de a evita să fii supus evaluării externe şi să plece în siguranţă, ştiind că nu va fi afectat pensia şi alte garanţii sociale. Se pare că avem foarte multe persoane care se tem de acest test de integritate şi n-au încredere în ele. Bine, aici, probabil trebuie să existe şi o campanie mai serioasă de comunicare ca să nu existe acest efect de turmă.”

În 2023, la Curtea de Apel Chişinău au ajuns peste 43 de mii de dosare civile şi penale, cu peste o mie mai multe decât în 2022. Doar 70% dintre acestea au fost soluţionate. Tot anul trecut, şi Curtea Supremă de Justiţie s-a confruntat cu un blocaj major în activitate. Atunci 80% din magistraţii instanţei si-au părăsit funcţiile.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter