Politic

Situația de pe frontul ucrainean. Anatol Șalaru: Putin numai are ce pierde, el va merge în continuare până nu va fi oprit

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Doar Ucraina cu tot ajutorul pe care îl poate primi din Occident, poate să oprească această invazie, deoarece spre deosebire de Occident, Ucrainei după primele două săptămâni de război i-a dispărut frica față de Rusia. Putin numai are ce pierde, el va merge în continuare până nu va fi oprit. Important este ca Putin să fie învins în acest război,” a spus fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru, la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

„Bineînțeles că acest lucru se va întâmpla indiferent dacă învinge anul acesta Ucraina, începe contraofensiva anul acesta sau la anul, dar să nu uităm că UE nu este o alianță de securitate. UE este o alianță economică, politică, științifică, numai de securitate nu este, pentru asta există NATO și nu cred că Rusia s-ar împiedica de apartenența Ucrainei la UE sau Republicii Moldova. Europa și NATO au declarat că nu vor proteja Ucraina, la fel cum au protejat Israelul din simplu motiv că Occidentul nu se teme de Iran, dar se teme de Rusia. Și, rachetele rusești care au intrat în spațiul aerian al Poloniei nu au fost doborâte din cauză că Polonia se teme ca Rusia să nu interpreteze ca un atac la adresa Rusiei, doborârea acestor rachete,” a spus Anatol Șalaru.

Fostul ministru al Apărării a menționat că i se creează impresia unei paralizii ușoară a Occidentului față de agresiunea rusă, față de Putin. 

„Prin urmare, doar Ucraina cu tot ajutorul pe care îl poate primi din Occident, poate să oprească această invazie, deoarece spre deosebire de Occident, Ucrainei după primele două săptămâni de război i-a dispărut frica față de Rusia. Nu este suficient să se dea bani, deoarece Ucraina chiar cu bani nu are de unde cumpăra proiectilele calibru 155, 122, 125 mm, nu are de unde să le cumpere, nici pentru grad nu are, fiindcă nu s-au produs. UE nu a fost capabilă să-și dezvolte o industrie de apărare modernă și suficient de puternică. Am constatat că în Germania de exemplu, mulți care au pierdut locurile de muncă în industria constructoare de automobile, cât și în alte domenii, se angajează în industria militară, fiind o lipsă acută de specialiști. Probabil au conștientizat că este nevoie să dezvolte industria de apărare,” a mai adăugat Șalaru.

Potrivit fostului ministru, situația nu este atât de roz cum am vrea noi să fie, fiindcă Occidentul întârzie foarte mult cu acest ajutor, iar militarii ucraineni roagă Occidentul să le ofere ajutorul militar care a fost promis. „Dacă ar fi avut armamentul necesar, multe localități nu ar fi fost luate, nu ar fi avut atâtea pierderi, dar, occidentul are alegeri SUA, UE și alții.”

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter