Social

ANSP vine cu recomandări pentru a reduce riscul expunerii la înțepăturile de căpușe

post-img
ANSP vine cu recomandări pentru a reduce riscul expunerii la înțepăturile de căpușe

Unul dintre pericolele ce apar atunci când petreci timpul în spații verzi îl reprezintă căpușele, iar mușcătura lor poate cauza o serie de boli grave, precum boala Lyme, febra Q, encefalita acariană, tularemia, febra hemoragică de Crimeea-Congo. Boala Lyme este considerată cea mai frecventă zoonoză cu transmitere vectorială în Republica Moldova, pe parcursul anului 2023, fiind înregistrate 242 de cazuri de boală, atât în zone rurale, cât și în cele urbane. Astfel, ANSP vine cu recomandări pentru a reduce riscul expunerii la înțepăturile de căpușe.

Pentru a preveni ”mușcătura” de căpușă este necesar:

-a evita, fără strictă necesitate, mediile în care ele viețuiesc (păduri, zone cu iarbă înaltă etc.) sau a selecta trasee sigure pentru plimbări în aer liber;

-a folosi îmbrăcăminte de culori deschise cu mâneci și pantaloni lungi (pentru a observa căpușele agățate);

-a verifica minuțios periodic și la ieșirea din zonele de risc a prezenței căpușelor agățate pe haine sau corp.

În cazul constatării  ”mușcăturii” de căpușă și prezența acesteia se vor depune eforturi de înlăturare operativă și inofensivă. Rețineți că riscul de transmitere a bolii scade odată cu depistarea timpurie și înlăturarea corectă a căpușei!

La întoarcerea din natură obligatoriu veți efectua:

  • Verificarea hainelor la prezența căpușelor;
  • Inspectarea minuțioasă a corpului în fața oglinzii, la copii – îndeosebi a regiunilor cu piele fină (subraț, regiunea inghinală, genunchi, abdomen, gât şi cap);
  • Pieptănarea minuțioasă a părului cu un pieptene des;
  • Inspectarea animalelor de companie;
  • În cazul depistării pe corp a căpușei se vor depune eforturi de înlăturare operativă și inofensivă. La efectuarea procedurilor de înlăturare a căpușei nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia, sau aplicarea uleiurilor, ojei etc. Acestea ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului.

Atenție! La efectuarea procedurilor de înlăturare a căpușei se vor respecta următoarele recomandări:

Recomandări pentru îndepărtarea căpuşei: 

  • Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod 3-5% sau alcool etilic 70%.
  • Cu penseta se apucă căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele.
  • Locul mușcăturii se spală cu apă curată cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod 3-5%, sau alcool etilic 70%.

Totuși, este necesar de menționat că nu orice mușcătură de căpușă se soldează cu apariția semnelor de boală. Din aceste considerente, specialiștii recomandă ca persoana mușcată de căpușă să atragă atenția asupra stării de sănătate, iar la apariția semnelor de boală posibil asociate cu mușcătura de căpușă, precum afecţiuni ale pielii, cu apariţia „eritemului migrator”, febră moderată, cefalee, slăbiciuni, dureri în articulaţii şi muşchi, inflamaţia nodulilor limfatici regionali, este necesară și indicată adresarea imediată la medicul specialist.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter