Social

Peste 11 mii de apeluri, înregistrate la 112 în zilele libere de Paştele Blajinilor

Peste 11 mii de apeluri, înregistrate la 112 în zilele libere de Paştele Blajinilor

Zilele libere de Paştele Blajinilor au fost o adevărată provocare pentru serviciile de urgenţă din Republica Moldova. În perioada 12-13 mai, serviciul unic 112 a preluat peste 11 mii de apeluri, cele mai multe cereri de ajutor venind din zona cimitirelor sau a bisericilor. Totodată, poliţiştii rutieri au prins peste 50 de şoferi băuţi la volan.

În zilele de 12 şi 13 mai, serviciul unic 112 a preluat peste 11 mii de cereri de ajutor. 40% dintre apeluri nu au fost, însă, urgenţe. ANASTASIA BOGHIU, operator 112: „Deşi a fost zi de odihnă, a fost un pic mai intens. Am avut multe apeluri de intoxicaţii alimentare, intoxicaţii alcoolice. Ceea ce e un pic mai deosebit faţă de alte zile, e că am avut apeluri la cimitire, biserici. Multă lume a solicitat ajutorul ambulanţei, reacţii de stres, intoxicaţii, toate mai mult pe sectorul rural, în sate.”

ANA CARPOVICI, ofiţer de presă 112: „Cel mai frecvent, oamenii au sunat pentru a solicita intervenţia ambulanţei, în peste 4 mii de cazuri. Poliţia, la fel, a avut mai mult de lucru în aceste zile pentru că au fost solicitări legate de persoane agresate, agresive, bătute şi chiar în domeniul transporturilor, accidente, parcări şi alte situaţii. În acest sens, poliţia a fost solicitată în peste 1300 de apeluri la serviciul 112.”

În zilele de odihnă, Poliţia Republicii Moldova a înregistrat peste 3.900 de abateri de la Regulamentul Circulaţiei Rutiere. Peste 2.100 de şoferi au depăşit limita legală de viteză, iar 52 au fost prinşi băuţi la volan.

NEREGULI CONSTATATE DE POLIŢIE

2.117 şoferi au depăşit limita de viteză 52 de şoferi, prinşi în stare de ebrietate la volan TOTAL – 3.943 nereguli constatate

Cadrele medicale de la Institutul de Medicină Urgentă s-au confruntat, şi ele, cu un număr sporit de solicitări.

PRIN TELEFON DORINA ARSENE, purtător de cuvânt, Institutul de Medicină Urgentă: „În total, medicii noştri au consultat peste 400 de pacienţi, dintre care în jur de 100 au fost internaţi. Cele mai multe investigaţii şi consultaţii care au necesitat şi spitalizare sunt în secţiile chirurgie, ortopedie şi traumatologie, neurologie, dar şi terapie intensivă.”

Spitalul Clinic Municipal "Sfânta Treime" din Chişinău a înregistrat, în aceste zile, peste 180 de cazuri, iar 80 de pacienţi au fost internaţi. Cel mai des au fost stări de ebrietate, hipertensiune, pancreatite, dar şi diabet zaharat dezechilibrat.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter