Actualitate

VIDEO. Șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, de Ziua Europei: „Pacea nu poate fi atinsă prin amenințări sau focuri de armă"

post-img
Jānis Mažeiks

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei.

„Anul acesta are o semnificație specială pentru Moldova, deoarece veți avea prilejul de a vă exprima opinia în cadrul referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Vă încurajăm să participați și să vă faceți auzite vocile, căci împreună construim calea spre un viitor mai luminos și mai european pentru Moldova. Ziua Europei este despre și pentru oameni!”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Ziua Europei este despre și pentru oameni. Despre ceea ce ne unește, ca să putem trăi o viață cu sens. De Ziua Europei ne reamintim că UE este un proiect al păcii. Războiul crunt purtat de Rusia împotriva Ucrainei ne reamintește cât e de important să pledăm și să muncim împreună pentru pace. Pacea nu înseamnă șantaj economic sau manipularea prețurilor la gazele naturale. Pacea nu poate fi atinsă prin amenințări sau focuri de armă. Pacea nu poate fi obținută prin dezinformare și propagandă. Pacea înseamnă libertate și prosperitate. Pacea înseamnă respectarea tuturor oamenilor, indiferent de limbă vorbită, religie și naționalitate. Pacea este Uniunea Europeană", declară Jānis Mažeiks.

Europa e sărbătorită astăzi în toate ţările Uniunii. 9 mai reprezintă momentul declaraţiei ministrului francez de Externe, Robert Schuman, care propunea o construcţie europeană bazată pe colaborarea dintre Franţa şi Germania. Ziua Victoriei în Europa comemorează capitularea Germaniei naziste, iar Ziua Europei este sărbătoarea păcii şi unității în Europa.

Ziua Europei, marcată în R. Moldova printr-o serie de activități. Jānis Mažeiks: Pentru R. Moldova este și ziua în care celebrăm aspirațiile europene ale țării și ale poporului său.

Ziua Europei 2024, la Chișinău. Ambasadorul UE în Republica Moldova va urca pe scenă, unde va cânta alături de Cristofor Aldea Teodorovici

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter