Extern

Vladimir Putin îl înlocuiește pe ministrul Apărării, generalul Serghei Șoigu, cu un civil economist

post-img
Şoigu + Putin

Vladimir Putin a propus, duminică, schimbarea din funcție a lui Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării din 2012, relatează Reuters. Putin îl înlocuiește pe Șoigu cu un civil economist, Andrei Belousov (65 de ani).

Totodată, Serghei Șoigu va merge în locul lui Nikolai Patrușev, actual secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, și va primi și responsabilități pentru complexul militar-industrial, a precizat Kremlinul. Patrușev este fost șef FSB (principalul serviciu de securitate al Rusiei urmaș al KGB) și considerat un adept al liniei dure a Kremlinului, scrie G4Media.

Noua propunere pentru conducerea ministerului Apărării este absolvent cu onoruri la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, Departamentul de Economie, conform site-ului guvernului rus.

Informația înlocuirii lui Șoigu a fost făcută duminică de Camera superioară a parlamentului rus care anunță și că Putin l-a propus pe Andrei Belousov (65 de ani), un fost vicepremier, în locul lui Șoigu. În același timp, președintele Rusiei a propus și ca Serghei Lavrov să rămână în funcția de ministru de Externe, la fel și Valeri Gerasimov la șefia Statului Major General al Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Serghei Șoigu, în calitate de secretar al Consiliului de Securitate, va fi simultan șef adjunct în comisia pentru complexul militar-industrial. În plus, va supraveghea activitățile Serviciului Federal de Cooperare Militaro-Tehnică. Potrivit secretarului de presă al președintelui, Șoigu va continua să lucreze în zona pe care o cunoaște. Cât despre Patrușev, Kremlinul va anunța noua sa poziție mai târziu.

"Ministerul Apărării va trebui să fie absolut deschis la inovaţie, la introducerea tuturor ideilor avansate", a comentat Peskov schimbarea de la acest minister. "Prin urmare, preşedintele a ales candidatura lui Belousov", a explicat el, în condiţiile în care Belousov este legat profesional de domeniul ştiinţei.

În noul guvern al lui Mişustin, fiul lui Nikolai Patruşev, Dmitri, care deţinea portofoliul agriculturii, a fost urcat la rangul de vicepremier. Rămâne de văzut ce post i se va rezerva influentului său tată, potrivit News.ro.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter