Justiție

Vinovat, dar în libertate. Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe un ex-judecător implicat în dosarul „Laundromat”

post-img
Vinovat, dar în libertate. Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe un ex-judecător implicat în dosarul „Laundromat”

La 15 mai 2024, colegiul penal al Curții de Apel Chișinău, a menținut sentința primei instanțe din 23 septembrie 2022, prin care inculpatul ex-judecător Gheorghe Marchitan, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii - pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii (art. 307 alin.(1) din Codul penal), informează Procuratura Anticorupție.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală a fost pornită în septembrie 2016 de către Procurorul General, în temeiul autosesizării de către Procuratura Anticorupție. Ulterior reprezentarea acuzării de stat, a fost instrumentată tot de către Procuratura Anticorupție.

Potrivit materialelor, în anul 2011, Gheorghe Marchitan, în exercitarea funcției sale de judecător, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Marea Britanie, privind încasarea datoriei în sumă de 200 milioane dolari SUA, în mod solidar, de la o altă companie din Marea Britanie și fidejusorii săi - o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova și două companii din Federația Rusă.

Judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 200 milioane dolari SUA, în beneficiul creditorului – companiei străine/nerezidente cu sediul în Marea Britanie, în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar, nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, astfel inculpatul la pronunțarea hotărârii judecătorești ignorând procedurile legale. 

Acea ordonanță judecătorească emisă de inculpat la 11 martie 2011 în cauza civilă, a avut consecințe financiare considerabile (200.000.000 dolari SUA), fiind transmisă unui executor judecătoresc, care a încasat forțat sume mari de bani din conturile bancare din Federația Rusă în folosul ,,creditorului”, prejudiciind imaginea justiției din Republica Moldova și încrederea în instanțele de judecată, atât intern, cât și internațional.

Urmărirea penală a durat aproximativ 4 luni, iar judecarea acesteia a durat în prima instanță mai bine de 5 ani, fiind examinat în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate, iar judecarea apelului la Curtea de Apel a durat 1,5 ani.

În rezultatul examinării apelului declarat de avocatul inculpatului împotriva sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 23 septembrie 2022, judecătorii din cadrul colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, la 15 mai 2024, chiar dacă au admis apelul, l-au recunoscut vinovat pe Gheorghe Marchitan de pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii în cadrul „Laundromat”, însă a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter