Social

15 mai - Ziua Internațională de Acţiune pentru Climă

post-img
15 mai - Ziua Internațională de Acţiune pentru Climă

Ziua Internațională de Acţiune pentru Climă este o sărbătoare globală dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la schimbările climatice și promovării acțiunii colective pentru a aborda criza climatică, sărbătorită anul pe 15 mai.

„Ziua Mondială a Acțiunii Climatice servește ca o reamintire a necesității urgente de a aborda criza climatică și de a mobiliza acțiuni colective pentru a crea un viitor mai durabil și mai rezistent pentru generațiile viitoare. Subliniază importanța conlucrării dincolo de frontiere și sectoare pentru a aborda una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru,” menționează Ministerul Mediului al R. Moldova. 

Conform Acordului Climatic de la Paris din 2016, pentru a evita consecințele catastrofale ale încălzirii globale, lumea trebuie să limiteze creșterea temperaturii medii la suprafața globului la 1,5°C față de perioada 1850-1900. 

Potrivit SHS, în Republica Moldova anul 2023 a fost caracterizat, precum în toată lume, de un regim termic înalt. Temperatura medie anuală a aerului a constituit în teritoriu +11,0..+13,3ºС, depăşind norma cu 2,2-2,9ºС şi se atestă a doua oară din întreaga perioadă de observații meteorologice.

Conform datelor stației meteorologice Chişinău (perioada de observaţii 129 ani) temperatura medie anuală a aerului a constituit +12,7ºС (cu 2,9°С mai ridicată faţă de normă) şi s-a plasat pe locul 1 în şirul anilor cu temperaturi medii anuale ridicate, precum și 2020.

Pentru a menține creșterea temperaturii globale cu 1,5°C peste nivelurile preindustriale, așa cum se prevede în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse drastic.

Având în vedere că sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ trei sferturi din emisiile globale de gaze cu efect de seră, trebuie să depășim dependența de combustibilii fosili poluanți și să începem să construim un viitor mai curat și mai ecologic.

Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, desfășurată la 30 noiembrie și 12 decembrie 2023 la Dubai (EAU), s-a încheiat cu un acord de eliminare treptată a combustibililor fosili și de triplare a cantității de energie obținută din surse regenerabile.

Sursele regenerabile de energie se dezvoltă rapid. Astăzi, aproximativ 30% din producția globală de energie electrică provine din surse regenerabile. În 2023, creșterea capacității globale de energie curată a fost cu aproximativ 50% mai mare decât anul precedent.

„Acțiunea globală de astăzi este esențială, deoarece viitorul planetei depinde de ea, iar nu avem o planetă de rezervă,” puncteaza SHS. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter