Politic

Lilian Carp: Infrastructura critică a Ucrainei are nevoie de protecție, iar această protecție poate să o ofere doar apărarea antiaeriană

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Totul va depinde de dorința liderilor politici. Toată lumea înțelege că infrastructura critică a Ucrainei are nevoie de protecție, iar această protecție poate să o ofere doar apărarea antiaeriană,” deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Noi am văzut cu acest ajutor de 60 de miliarde. Europenii au mai dat cu țârâita 100 de milioane, după care 60 de milioane, un miliard a mai fost ș.a.m.d. Lucrurile se vor complica în toamnă și mai mult, deoarece dacă toată infrastructura critică va fi distrusă, vor fi câteva probleme majore înspre iarnă. Prima ar fi, că nu va exista destulă energie electrică, pentru că în mare parte economia de producere de energie ucraineană se bazează pe energie electrică ieftină, hidrocentrale și centralele atomice. Și, atunci toată infrastructura de distribuție, de transformare ș.a.m.d. va fi distrusă și în rezultat toată economia ucraineană va avea un deficit nebun pe timp de iarnă când va trebui să încălzească nemijlocit locuințele ucrainenilor. Doi ar fi, că dacă centralele termoelectrice vor fi distruse, pe lângă faptul că ele produc energie electrică, produc și energie termică,” a spus Lilian Carp.

Deputatul PAS a menționat că toate sistemele de încălzire în spațiul ex-sovietic sunt sisteme de încălzire centralizate în mare parte, iar asta înseamnă că va fi mai puțină căldură în casele oamenilor. 

„De aceea, este nevoie de acest sistem de apărare antiaerian, care vorbim și noi la Chișinău că ar fi bine să-l avem. Ucraina trebuie ajutată cu acest sistem de apărare antiaeriană, deoarece noi vedem că în ultimul timp reușesc din cauza că nu se dădeau munițiile necesare pentru sistemul de apărare antiaeriană, vorbim de rachetele de intercepție și tot așa mai departe. Prin urmare, asta s-a dus la faptul că o parte din infrastructura critică a Ucrainei a fost distrusă,” a mai adăugat Carp. 

Potrivit lui, reabilitarea Ucrainei va costa mai mult decât ar fi costat sistemul de apărare și e nevoie și de timp pentru a putea fi reabilitate. De asta este vital pentru rezistența Ucrainei în viitorul apropiat.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter