Social

La Soroca au fost comemorați localnicii care au intervenit la lichidarea consecințelor exploziei de la Cernobîl

post-img
Comemorare

Se fac 38 de ani de la explozia reactorului patru al Centralei nucleare de la Cernobîl. Accidentul, unul dintre cel mai grave din istoria nucleară civilă, a avut urmări devastatoare atât pentru localnici, cât şi pentru salvatori. Printre cei care au intervenit la lichidarea consecinţelor avariei au fost şi locuitori din raionul Soroca. Astăzi, ei au fost comemoraţi.

"Zona morţii" de la Cernobîl, un teritoriu otrăvit de radiaţii, se întinde pe o suprafaţă de 2.600 de km pătraţi. Grigore Calistru, din municipiul Soroca, avea 26 de ani când a ajuns la Cernobîl. A fost înrolat în cadrul Centrului militar şi a participat la evacuarea deșeurilor şi dezinfectarea teritoriului. A stat la Cernobîl 55 de zile, perioadă care nu o poate uita nici acum.

GRIGORE CALISTRU salvator: „Făceam foarte greu lucru, dezinfecţie la echipamentul tehnic. Peste vreo câteva luni au început... nu ştiam ce înseamnă... m-au trimis la Chişinău, în 1987 am fost internat în Spitalul Republican de Cardiologie”

În misiunea specială de la Cernobîl au participat 56 de locuitori din raionul Soroca. În urma radiaţiilor, 17 dintre ei, majoritatea tineri, au decedat. Cei rămași în viață au rămas cu sechele.

Anual, Consiliul raional Soroca comemorează eroii care și-au riscat viata în lichidarea consecințelor tragediei nucleare.

VEACESLAV RUSNAC preşedinte, raionul Soroca: „Au lăsat o lecţie de curaj şi de responsabilitate pentru umanitate. Inclusiv pentru curajul, dârzenia demonstrată atunci”.

În misiunea de lichidare a consecinţelor avariei din 1986 au participat 3.350 de basarabeni. 1200 dintre ei nu mai sunt printre noi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter