Justiție

Antonina Radu, fost pompier din România și condamnată definitiv în dosarul Colectiv, poate să își facă pedeapsa în Republica Moldova

video

Antonina Radu, fost pompier din România și condamnată definitiv în dosarul Colectiv, poate să își facă pedeapsa în Republica Moldova. Aici a încercat să se ascundă dar a fost găsită de oamenii legii. Ministrul Justiţiei de la Chișinău, Veronica Mihailov-Moraru, a confirmat că cererea Antoninei Radu de recunoaștere a sentinței de executare se află pe rol.

VERONICA MIHAiLOV-MORARU ministrul Justiţiei: „Autoritățile române au solicitat Republicii Moldova recunoașterea sentinței pentru executare, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. Şi în acest context, a fost examinată de către judecătoria de fond prin care s-a acceptat cererea de recunoaștere pentru a fi executată, însă partea a contestat la Curtea de Apel, şi Curtea de Apel a dispus rejudecarea în instanța de fond. Recunoașterea sentinței înseamnă şi posibilitatea executării pe teritoriul Republicii Moldova. Dar extrădare? Doar în condițiile în care va fi înaintată şi o cerere de extrădare în acest sens, dar este şi cetăţean al Republicii Moldova şi aici intervin alte aspecte.”

Antonina Radu era condamnată definitiv și a fost dată in urmărire generală in România. Ea a fost găsită în Republica Moldova, în anul 2022 și acum este în stare de libertate. Experţii în justiţie susţin că Republica Moldova are experienţă în cazuri în care se solicită recunoaşterea unor sentinţe din alte state.

ALEXANDRU BOT expert în Justiţie: „A fost şi un caz, care cu siguranţă vi-l aduceţi aminte. Este vorba despre un fost deputat din partea Partidului Democrat, căruia i-a fost recunoscută sentinţa aici pe teritoriul Republicii Moldova, dar n-a executat-o. Cu referire la faptul dacă ea ar putea alege unde să-şi execute, nu ştiu dacă este o opţiune. Reieşind din faptul că având cetăţenia Republicii Moldova, deci statul nostru nu-şi expulzează proprii cetăţeni, chiar dacă aceştia au dublă cetăţenie. Dacă această sentință va fi recunoscută, cu siguranţă, ea va fi executată pe teritoriul Republicii Moldova, aşa cum ar trebui să fie executată acolo în România. Dacă s-a solicitat recunoaşterea, este vorba despre faptul că sentinţa va fi executată într-un penitenciar de pe teritoriul R. Moldova.”

Antonina Radu a fost ofiter inspector de prevenire la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România. Ea a fost condamnată definit în dosarul Colectiv, la 8 ani și 8 luni de închisoare. Antonina Radu împreună cu un alt pompier, George Petrică Matei, au permis funcționarea clubului Colectiv, deși știau că localul nu deține aviz de securitate la incendiu. Incendiul din clubul Colectiv s-a produs în octombrie 2015 și a ucis 65 de persoane. Alți peste 100 de răniți au rămas cu sechele pe viaţă.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter