Social

Fermierii din R. Moldova anticipează o recoltă mai bogată de grâu în 2024. Prognozele MAIA indică potențial pentru ieftinirea pâinii, la toamnă

Fermierii din R. Moldova anticipează o recoltă mai bogată de grâu în 2024. Prognozele MAIA indică potențial pentru ieftinirea pâinii, la toamnă

Fermierii basarabeni au motive de bucurie. În acest an, ar putea avea o recoltă de grâu mai generoasă faţă de 2023, deşi suprafaţa semănată e mai mică. A plouat din belşug, iar cele mai bune condiţii de dezvoltare a cerealelor au fost în nordul Republicii Moldova. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare cred că recolta va acoperi necesarul alimentar al ţării şi că, la toamnă, ar exista premise pentru ieftinirea pâinii.

SERGHEI SPINEI, fermier: „Vedeţi, el e foarte frumos. Spicul e bun, mare. Ia uitaţi-vă, aici după boabă, dacă ar fi, să zicem aşa, boabele sănătoase, pline, să punem aşa vreo 45 de grame, o s-ar primi vreo şase, şapte tone.”


Sergiu Spinei din satul Delacău are peste 200 de hectare de grâu în raionul Anenii Noi. Bărbatul foloseşte o tehnologie specială pentru a creşte productivitatea. Şi investiţiile au fost pe măsură, iar acum culege roadele muncii.


NICOLAE BOICO, jurnalist TVR: „Cu o lună și jumătate înaintea secerișului, grîul are o înălțime de aproximativ 60 de centimetri. S-a dezvoltat perfect în acest an, iar spicele sunt pline. Următoarele săptămâni vor fi însa decisive. Agrcultorii spun ca ploile ar spori calitatea grînelor.”


SERGHEI SPINEI, fermier: „Grâul este neuniform acesta. Vă spun, este insuficienţă foarte mare de apă. Iată eu v-am arătat, el nu are deloc apă. Pământul e uscat complet, totalmente. Dacă ar fi o ploaie de vreo 20 de milimetri, eu cred că asta ar fi un ajutor foarte mare pentru toţi.”


Şi la Anenii Noi, şi alte raioane din centrul şi sudul Republicii Moldova, grâul e de calitate bună. De departe, însă, cei mai câştigaţi sunt fermierii de la nord, unde şi vremea a ţinut cu ei. Potrivit reprezentanţilor Minsiterului Agriculturii, în acest an, fermierii ar putea strânge o canitate de grâu similară celei de anul trecut, chiar dacă au semănat o suprafaţă mai mică.


VASILE ŞARBAN, secretar de stat, MAIA: „Pâinea, preţurile, în principiu, ele nu depind direct, doar de productivitate. Depind de mai mulţi factori. Sperăm că va fi cel puţin la acelaşi nivel, dacă nu spre scădere.”


În prezent, în Republica Moldova sunt 330 de mii de hectare de grâu, o suprafaţă mai mică faţă de 2023. Ministerul Agricuturii estimează că, în acest an, recoltă totală va fi de aproximativ 1,5 milioane de tone. Pentru a asigura securitatea alimentară a ţării, ar fi necesar aproape 350 de mii de tone de cereale. RECOLTA DE GRÂU 2024 2023

Suprafaţa 330 mii ha 370 mii ha

Recolta globală 1,518 mln tone 1,55 mln tone

Necesitatea pieţei interne 330 mii tone

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter