Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Interviul Telejurnalului: Baletul Naţional "Joc", Ambasador al valorilor româneşti

post-img
Baletul Național Joc
Sursa foto: Joc

Fondat în august 1945, Baletul Naţional "Joc", care se numea, la începuturi, Ansamblul Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare "Joc", este un adevărat tezaur al culturii basarabene. De-a lungul timpului, s-a afirmat în întreaga lume ca un ambasador al tradiţiilor autentice româneşti. În aceste zile, dansatorii ansamblului sunt în febra pregătiri pentru spectacolul "Nunta", o incursiune în trecut, făcută în paşi de dans.

 


CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: „O invitaţie la spectacolul "Nunta". Urmează o desfăşurare de forţă a tradiţiilor româneşti transpuse în mișcări de dans. Întâi de toate, cum a prins viaţă acest proiect, iar în demersul lui, la ce valori şi tradiții face apel?”


ALIONA STRÂMBEANU director, Baletul Naţional "Joc": „Proiectul "Nunta Moldovenească" a prins viaţă, de fapt, acum mulţi ani în urmă, în anii "80, atunci când maestrul Vladimir Curbet împreună cu regizorul Eugen Platon al Teatrului de Operă şi Balet au gândit că pot transpune în scenă "Nunta" într-o formă mică de spectacol, să includă toate obiceiurile specifice acestui eveniment. Evident, totul redat fiind prin intermediul coregrafiei şi nu doar. Nu lipsesc aici anumite replici ale personajelor precum ar fi: socrii, vornicelul de onoare, naşa cea mare. Sunt anumite momente care leagă această acţiune, inclusiv acele strigături săltăreţe ale dansatorilor, vorniceilor, vorbim despre alaiul de nuntă. Ne-am gândit că putem să dezvoltăm acest subiect, firesc e că nu am modificat creaţia maestrului Curbet, dar am încercat în scenă să transmitem o istorie de dragoste a doi tineri care încununează povestea cu o nuntă. Aici, şi-au dat concursul maeştrii noştri de balet, dansatori, echipa de coregrafi etc. Ne-am propus ca spectacolele "Jocului" să se desfăşoare într-un ritm cu anotimpul. Spre exemplu, "Nunta" trebuie să se producă toamna, atunci au un alt fler, altă poezie şi face parte din tot decorul acesta al toamnei.”


CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: „Cunoaştem că spectatorii vor fi întâmpinaţi aşa cum sugerează virgula,  ca la nuntă, cu un pahar de vin şi plăcinte.  Care sunt cele mai semnificative elemente ale nunții pe care le veți aduce în scenă?”


ALIONA STRÂMBEANU director, Baletul Naţional "Joc": „Nunta noastră începe în hol şi fiecare spectator va fi tratat ca un nuntaş, ca un oaspete. Vom decora holul în spiritul unei Case Mari. Bine, poate nu ne reuşeşte în totalitate, însă vom prezenta elemente; este expoziţia noastră de costume, de asemenea – costumul mirelui şi miresei iniţial, fiindcă de cinci ani am regândit costumul mirelui şi a miresei. Acolo, în hol, evident, o să fie vorniceii şi druştele care vor întâmpina oaspeţii cu un pahar de vin şi bunătăţi, muzicanţi cu prosoape, se va cânta marşul. Deci, vom încerca ca spectatorul să fie adus în atmosfera de pe pragului acelor timpuri.De fapt, aşa începe spectacolul: alaiul porneşte din hol, prin urmare – spectatorul este invitat să îşi găsească locul de onoară din Casa Mare. Vorniceii o să-i invite, iar în sală spectatorul are deja să intre într-un alt decor. Pe scenă are loc forfota de nuntă: copii aleargă, fugă ale porăitoarelor cu sorţuri, ici-colo. Toate lumea se pregăteşte de eveniment fiindcă nunta, într-adevăr, era una din cele mai frumoase şi aşteptate sărbători într-o comunitate. Vorbim despre nunţile copilăriei noastre, aşa cum văzui noi, cu ochiul copilului: acele nunţi care păstrau tradiţiile, acele nunţi care durau trei zile. O să povestim, o să aducem multe imagini foto de arhivă. Avem şi un narator care se transformă pe parcursul spectacolului şi îşi începe descrierea aidoma lui Ion Creangă: "Îmi aduc aminte când odată când eram copil..." şi începe să povestească cum erau nunţile la noi, perindându-se pe ecran imagini de arhivă de la nunţile noastre de altădată.”


CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: „O remarcă şi deloc secundară: Din spectacol nu vor lipsi interpreţii de muzică populară Igor Cuciuc şi Ana Dabija. Rămânem în cheia spectacolului, în ce parte a "nunţii" vor evolua artiştii?”



ALIONA STRÂMBEANU director, Baletul Naţional "Joc": „Fiindcă la nuntă toată lumea, de regulă, mulţi mergeau din curiozitate, chiar dacă dădeau priviri de peste gard, mai ales că acolo erau artişti. De fapt, şi astăzi artiştii ocupă de mare onoare la nuntă. Bineînţeles, noi vom aduce în scenă artiştii pe parcurs care vor menţine aceeaşi tematică: un repertoriu de nuntă. Ana Dabija a pregătit un repertoriu cu orchestra Ansamblului de nuntă. De asemenea îl aveam poate pe cel mai apreciat interpret de muzică populară care are un repertoriu bogat de cântece de nuntă – Igor Cuciuc, oaspetele noastru de onoare. Acel artist dorit al nunţilor.

CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: „Dacă este să vorbim despre diversitatea coregrafiilor şi jocul personajelor la un asemenea eveniment tradiţional întrucât urmăriţi o cronologie...”

ALIONA STRÂMBEANU director, Baletul Naţional "Joc": „Într-adevăr, istoria tinerilor despre care povestim începe, de fapt, unde? Ei bine, dacă nu la horele din sat. Aici, avem Hora Satului, cu acest exerciţiu începem spectacolul unde se întâlnesc aceşti doi tineri ca mai apoi să prezentăm un bloc de dansuri din diferite regiuni ale spaţiului românesc. Dansuri mare care încorporează dansuri mici, vorbim despre hore, sârbe. Avem momentul când tinerii se întâlnesc şi îşi dansează, e un moment, de altfel, poetic şi teatralizat atunci când joacă acea batistă, numită generic "peliniţa". Îşi vor da un sărut pe obraz, fapt ce sugerează începutul, odată ce s-a întâmplat toată lumea ştie că...”

CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: „Va avea loc o nuntă.”

ALIONA STRÂMBEANU director, Baletul Naţional "Joc": „Da, fiindcă i-au văzut! Iată, urmează tot spectacolul să fii văzut, prin ochiul copilului care îşi aduce aminte de acele vremuri de odinioară şi care este încântat de tot ce văzui el, la fel cum suntem şi noi, de altfel. Nunta face parte din codul nostru genetic şi prinde de inimă omul.”


CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA:„Aţi vorbit despre o serie de episoade care ţin de ritualurile specifice care ţin nu doar despre Nuntă însă şi evenimente de dinainte. Şi pentru că ziceam că sunt o serie de exerciţii care urmează să fie puse în scenă care au fost principalele provocări în montarea acestui spectacol? Bănuinesc că nu totul a fost atât de uşor.”

ALIONA STRÂMBEANU director, Baletul Naţional "Joc": „Nu, fireşte. Ne-am propus să reanimăm, să restabilim miniatura coregrafică "M-am pornit la Chişinău", care surprinde "înţelegerea cuscrilor", îşi dau mâna şi duc tocmeala întrve ei.”

CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: „Scânteios moment...”

ALIONA STRÂMBEANU director, Baletul Naţional "Joc": „Aşa este, ciocnesc paharele, are loc legarea mâinilor şi, în cele din urmă, nunta trebuie să se pornească. Iată această miniatura a fost interpretată cândva de genialul dansator Spridon Mocanu şi Ion Furnică. Avem emoţii întrucât Spiridon Mocanu chiar un dansator geniu, un actor extraordinar, artist universal şi să-l egalam e o provocare. Ne-a venit în ajutor Boris Rozneriţă, unul dintre artiştii de balet de renume al Ansamblului care au restabilit acest moment şi a oferit această culoare.Noi vrem să-l aducem pe publicul nostru la valorile noastre tradiţionale, la frumuseţea şi bogăţia noastră spirituală. Iată acest moment e o provocare pentru a fi la înălţimea a ceea ce ne propunem, să fim mai buni, şi să atragem atenţia faptului că o nuntă se poate face cu totul altfel, mult mai interesantă, mai bogată dacă noi ne ducem spre izvoarele folclorului şi a tradiţiilor noastre. Deci, să ne întoarcem la rădăcini.”



CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: „Vorbind despre public întrucât deja aţi deschis o paranteză. Care este mesajul pe care doriţi să-l puneţi în mişcare, la propriu şi la figurat în faţa spectatorilor?”


ALIONA STRÂMBEANU director, Baletul Naţional "Joc": „Dorim şi ne propunem să transmitem publicului o poveste  a doi tineri care, pentru noi, este important ca această istori de dragoste să încununeze cu acest mare spectacol al vieţii – Nunta. Este un eveniment absolut sacru în viaţa fiecărui om, de altfel, aşa cum ar avea loc nunta, aşa va fi şi viaţa, la fel de frumoasă. Cel puţin de acolo pornim, de acolo ne încărcăm bateriile. Îmi doresc ca fiecare spectator să îşi încarce sufletul de culoare, de frumuseţe, de muzică şi să înţeleagă că neamul nostru are valori extraordinar de frumoase şi profunde. Tot ceea ce se întâmplă la nuntă; mireasă ar trebui să fie asemeni unei flori gingaşe care exprimă curăţenie iar mirele – frumos şi aidoma unui brad. Am şi zis-o în nenumărate rânduri că toţi cei care urmăresc acest spectacol trebuie să zică: "Aşa aş dori să fiu, uite rochia de nuntă să fie însufleţită de asemenea ornamente naţionale". Să fie prezente culorile noastre .
Noi avem ceva ce nu trebuie să pierdem. Avem ia noastră extraordinară, catrinţele frumoase şi ele trebuie înnobilate.”

CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: „În programul spectacolului, vedem că va avea loc şi o expoziţie impunătoare de costume populare, mai cu seamă că arhiva sugerează ca aveţi peste 6 mii de piese vestimentare. Ce alte momente speciale pregătiţi pentru oaspeţi invitaţi la nunta artistică? ”


ALIONA STRÂMBEANU director, Baletul Naţional "Joc": „În hol noi vom crea un panou decorat special, avem şi un maestru popular care va face un decor din stuf îmbinat cu elementele prosopului nostru. Vom crea un spaţiu unde vor fi costumele aranjate frumos, costume dintre cele mai frumoase dansuri. Creăm acest colţ unde orice spectator poate să îşi facă poze pentru că vor fi prezente manechine cu vechile costume de mire şi mireasă, va fi covorul moldovenesc.”



CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: „După ce are loc, aşa cum precede şi "tradiţia nunţilor", ce alte activităţi sau evenimente are Ansamblul "Joc" în revistă?”


ALIONA STRÂMBEANU director, Baletul Naţional "Joc": „Ei bine, dacă e să vorbim despre provocări chiar suntem antrenaţi într-un proiect absolut nou pentru noi. Este vorba despre o colaborare cu Alex Calancea, dorim să realizăm o poveste de iarnă. Fuzionând cu ei împreună ne propunem să creăm cu totul altceva, dar să ne păstrăm identitatea Baletulu Naţional "Joc", cu paşii specifici, tehnica de interpretare, horele noastre dar puţin abordate prin prisma muzicii rock, rock-folk. Să prezentăm "Joc" într-o altă dimensiune, păstrând tot ceea ce avem gravat clasic, toate capodoperele noastre coregrafice. Să încercăm să mergem către publicul acesta care e caracterizat de un melanj între culturi, diferite genuri de muzică, aceste fuzionări atât de bine prind, iar atunci am putea aduce şi segmentul tinerilor în sală.”


CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: „Vă dorim mult elan, fler, spor în tot ceea ce faceţi şi vă zicem până la noi revederi. Vă mulţumim frumos pentru acest interviu.

ALIONA STRÂMBEANU director, Baletul Naţional "Joc": „Sper doar să nu dezamăgim. Mulţumim!”

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter