Social

Durere și revoltă în satul natal al tinerei răpite și ucise. Ana-Maria a fost condusă astăzi pe ultimul drum

video

Tânăra de 19 ani, din Orhei, răpită şi ucisă, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Înmormântarea a avut loc în satul ei natal - Susleni. Apropiaţii, dar şi zeci de oameni marcaţi de tragedie, au venit să-i aducă un ultim omagiu. Între timp, oamenii legii continuă investigaţiile. Urmează imagini şi informaţii cu impact emoţional.

Localitatea de baștină a Anei-Maria a fost astăzi în doliu. Răpusă de durere, mama tinerei ne-a spus că tot ce îşi doreşte acum este ca justiţia din Republica Moldova să îşi facă datoria, iar criminalul să fie pedepsit conform legii.

MARIANA GUJA, mama victimei: „Ea e tare tragică. Are multe vânătăi. Are multe zgârieturi. Are multe fracturi. A fost şi violată. Noi dorim să fie pedepsit foarte grav. Nu aşa cum s-a spus de la 10 până la 20 de ani. Asta e puţin ca pedeapsă. Trebuie mai mult.”

Zeci de oameni au venit să-și ia rămas bun de la tânăra de 19 ani, însărcinată în şase luni, care a fost răpită şi ucisă.

„Am cunoscut-o de mică. Am trăit într-o mahala. Am copilărit. Era liniştiţă. Suflet plăpând.”

„Am fost colegi din clasa întâi până în clasa a noua. Ne-am înţeles bine. Era o fată bravo.”

„Era cuminte. Învăţa bine. Ascultătoare şi ajuta pe toţi.”

„Cine ştie ce pedeapsă o să-i dea. I-a luat zilele sărmana. Păcat ce fată deşteaptă, cuminte, ascultătoare. Nu era o răutate.”

„Ultima dată ne-am întâlnit după ce a venit de la Orhei, unde a trecut controlul şi a deschis plicul, băieţel.”

Între timp, oamenii legii continuă investigaţiile. Potrivit poliţiei, Ana-Maria încă era în viaţă atunci când a fost scoasă din casa suspectului şi urcată chiar de el în portbagajul maşinii. O cauză preliminară a decesului tinerei ar fi o lovitură puternică la cap. Oamenii legii analizează şi un alt aspect al dosarului - scurgerea de informaţii. Şeful poliţiei naţionale, Viorel Cernăuţeanu, spune că administraţia publică din Orhei ar fi blocat investigaţiile în fază incipientă, inclusiv prin faptul că poliţia a avut acces prea târziu la imaginile de pe camerele de supraveghere.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Cu regret, ne-am aflat în oraşul Orhei, iar noi cunoaştem foarte bine cui este afiliat primăria şi înregistrările video cui aparţineau. ŞI cui le-a furnizat în prima fază primăria municipiului Orhei, care cumva a afectat mersul urmăririi penale. Dacă acel video nu apărea în spaţiul public la acea etapă şi lăsa ofiţerii de investigaţii să documenteze cazul iniţial, cu siguranţă nu ajungeam să avem o serie din probe şterse sau dispărute.”

Nu se ştie dacă va fi pornit un dosar penal pentru scurgere de informaţii. Primarul municipiului Orhei, Tatiana Cociu, nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu. Victima, în vârstă de 19 ani, însărcinată în aproape şase luni, a urcat pe 12 aprilie într-o maşină de ocazie, după care a dispărut. După opt zile de căutări, trupul neînsufleţit a fost găsit într-o pădure, la 21 de kilometri de casa şoferului, în satul Chiţcanii Vechi, raionul Teleneşti. Bărbatul, fost poliţist şi fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor, nu colaborează cu anchetatorii. Anul trecut, a fost eliberat  după ce o comisie medicală a decis că nu e apt, fizic şi psihic. El are statut de învinuit şi e plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în penitenciar. Codul Penal prevede pentru o asemenea infracţiune închisoare de la 15 până la 20 de ani sau detenţie pe viaţă.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter