Extern

Ucraina se așteaptă să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană în luna iunie. Zelenski: Țara noastră merită acest lucru

post-img
imagine simbol

Ucraina se așteaptă să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană în luna iunie, a declarat președintele Volodimir Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.

„Pregătim în mod activ următoarea etapă a apropierii de Uniunea Europeană pentru luna iunie – anticipăm adoptarea cadrului de negociere și începerea efectivă a negocierilor de aderare a Ucrainei”, a declarat Zelenski.


„Țara noastră, poporul nostru merită acest lucru”, a adăugat Zelenski. „Este vital ca Uniunea Europeană să fie un proiect european care nu lasă pe nimeni în afara UE, pe nimeni care posedă cu adevărat valorile europene.”

Anterior, la 9 mai, Katarina Mathernova, ambasadorul UE în Ucraina, a declarat că 2030 este o dată foarte reală pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat, de asemenea, în timpul unei vizite la Kiev, la 9 mai, că negocierile oficiale privind aderarea Ucrainei la UE ar trebui să înceapă înainte de sfârșitul primei jumătăți a anului 2024.

„Negocierile introductive trebuie să înceapă cât mai repede posibil și sunt optimistă că statele membre ale UE pot aproba cadrul de negociere în luna iunie”, a declarat Metsola. „După cum știți, președinția ungară a Consiliului UE începe la 1 iulie, așa că este important să luăm deciziile necesare înainte de aceasta, în timpul președinției belgiene.”

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a declarat ulterior că președintele Consiliului European, Charles Michel, a menționat anul 2030 ca fiind un posibil an țintă pentru o nouă extindere a UE, dar a adăugat că Comisia va încerca să integreze Ucraina într-un termen mai scurt.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană – ramura executivă a Uniunii – a recomandat lansarea negocierilor de aderare cu Kievul, dar a precizat că trebuie implementate patru reforme suplimentare.

Consiliul European a convenit apoi să deschidă discuțiile de aderare cu Ucraina în luna următoare.

Anterior în cursul zilei, Zelenski s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a confirmat că va participa la viitorul summit pentru pace, care va avea loc la 15-16 iunie în Elveția.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter