Actualitate

Volodimir Zelenski: Poziții mai sigure în Harkov pentru forțele ucrainene. Asalt rus respins lângă orașul-cheie Chasiv Yar

post-img
Volodimir Zelenski

Forțele ucrainene sunt pe poziții mai sigure, în special în regiunea Harkov, a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în mesajul său din noaptea de sâmbătă spre duminică.

„Forțele de ocupație își pierd infanteria și echipamentul, o pierdere tangibilă, chiar dacă, la fel ca în 2022, contau pe o avansare rapidă pe teritoriul nostru”, a declarat Zelenski.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au capturat sâmbătă satul Starytsia, din regiunea Harkov, la 8 zile după ce Moscova a început o nouă ofensivă în zonă, potrivit TVR Info.

Zelenski a declarat că forțele sale au respins un asalt mai la sud, în estul regiunii Donețk, în jurul orașului Chasiv Yar, un oraș văzut ca o țintă cheie în campania Rusiei.

„Soldații noștri au distrus peste 20 de unități de vehicule blindate ale forțelor de ocupație”, a explicat Zelenski.

Rusia a lovit din nou Ucraina sâmbătă seara cu atacuri masive cu drone. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Viniţa din sud-vestul capitalei, regiunea de frontieră din nord-estul Ucrainei Sumî, regiunea centrală Cerkasî, oraşul Nikolaiev din sudul ţării şi oraşul-port Odesa de la Marea Neagră.

Explozii au fost auzite în cea mai mare parte a Ucrainei. Anterior a existat o alertă aeriană în numeroase zone.

Au fost raportate explozii şi în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia la Marea Neagră. Apărarea aeriană din Sevastopol a respins un atac cu rachete, a anunţat pe Telegram, în primele ore ale zilei de duminică, guvernatorul numit de ruşi, Mihail Razvojaev. Guvernatorul a citat serviciile de salvare din Sevastopol, spunând că iniţial nu au fost raportate daune asupra infrastructurii civile.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter