Politic

Controverse legate de ziua de 9 Mai. Negru: "O parte a Europei sărbătorește Ziua Europei și o altă parte, care nu poate uita trecutul sovietic încearcă prin fel și chip să îl sărbătorească"

post-img
Punctul pe AZi

Ziua de 9 Mai este marcată în Europa cu semnificații și interpretări diferite. Pe de o parte, există celebrarea victoriei asupra nazismului și fascismului, în timp ce pe de altă parte, se marchează și începutul creării Europei unite, sunt de părere invitații emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru și expertul WatchDog, Andrei Curăraru.

"Mâine e 9 mai, o parte a Europei sărbătorește Ziua Europei și o altă parte, de fapt, se rezumă la Rusia, sateliții ei și populația care nu poate uita trecutul sovietic și încearcă prin fel și chip să îl sărbătorească, dar există și politica și o campanie propagandistică din partea Rusiei care încearcă să organizeze sau cumva să contrapună o parte a Europei cu alta, punând, de fapt, alte accente decât se pun în Europa. În Europa se pune accent pe sfârșitul războiului, pe înfrângerea nazismului, fascismului. Pe 9 mai se mai marchează și începutul creării Europei unite, unui loc de încredere între statele europene care până la o anumită etapă istorică s-au aflat mereu în confruntare. S-au pus bazele unei Europe în care să poată fie ținută pacea, buna înțelegere, conlucrarea, cooperarea și prosperitatea. Ceea ce face Rusia, ea, dimpotrivă vrea să asigure acest spirit de confruntare, își atribuie pe deplin rolul învingător asupra nazismului, negând rolul Statelor Unite, fără de care nu ar fi învins Uniunea Sovietică. Deși Moscova acuză pe alții că rescrie istoria, ea este, de fapt, cea care rescrie istoria, în scopuri propagandistice, imperiale. Creează această psihoză militaristă pentru anumite scopuri și interne, și externe, în scopuri imperiale, nu de menținere a păcii, nu de conlucrare, de parteneriat strategic, dar de restaurare a unei ordini în care ea a beneficiat, a fost un fel de monopolist și acum și-ar dori-o întoarsă, dar alte popoare nu doresc acest lucru", a declarat editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

În același timp, expertul WatchDog, Andrei Curăraru, evidențiază că cele două sărbători coincid perfect, ambele reprezentând aspirații de pace și unitate în Europa, îndemnând la o celebrare civilizată și pașnică a acestor momente istorice.

"Eu cred că cele două sărbători se suprapun perfect pentru că Uniunea Europeană a fost creat ca un proiect de pace, un proiect de reconstrucție a continentului european care a avut foarte mult de suferit de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial și au pus împreună ceea ce trebuia să stea la baza mecanismului de reconstrucție, întâi cărbunele și oțelul. Iar cei care au o nostalgie și cred că trebuie să sărbătorească și 9 Mai în sensul Victoriei nu au decât s-o facă, e foarte bine să ții minte asta, dar aș da un sfat, vorba cântecului rusesc: e o sărbătoare cu lacrimi în ochi și nu una militaristă. Nu este absolut legată de acest slogan că putem să repetăm, noi putem să repetăm lecția pe care ne-a învățat 9 Mai, e că trebuie să promovăm pacea, nu să căutăm războiul și asta uită s-o facă rușii din păcate acum. Din date oficiale, noi mai avem vreo 60 de oameni care țin minte urgia asta și sunt veterani. Ei trebuie celebrați. Statul le oferă o plată de 10 mii lei, ceea ce e puțin, eu i-aș invita pe cei care fac kilometri de panglica bicoloră să cheltuie banii aceștia mai bine pe acești 60 de oameni și să îi ajute pe ei. Iar pe cei care vor merge în coloană îi invit după ce vor gusta din "cașa" rusească să mai treacă și să mai guste din micii românești sau ciolanul de porc ceh să înțeleagă că lumea este diversă și trebuie să facem așa ca Republica Moldova să nu uite despre acest război, această urgie și să meargă spre acest proiect de pace care este Uniunea Europeană. Aceste două sărbători da, coincid, dar după mine e o coincidență frumoasă pentru că pe de o parte celebrezi victoria asupra fascismului, pe de altă parte celebrezi cel mai mare proiect de pace, niciun război între membrii UE nu este posibil. Noi, moldovenii, trebuie să ia sloganul: unitate prin diversitate. Fiecare celebrează ceea ce vrea, dar o face civilizat, pașnic, și merge spre un proiect comun", a adăugat expertul WatchDog, Andrei Curăraru.

Măsuri speciale de securitate pentru ziua de mâine, când este sărbătorită Ziua Europei dar şi când unele formaţiuni proruse ies în stradă pentru acţiuni dedicate Zilei Victoriei

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter