Actualitate

Derapaj fără precedent al Rusiei la adresa președintei Maia Sandu. Zaharova spune că politica Republicii Moldova e comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich

post-img
Maria Zaharova

Politica președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich în ceea ce privește naționalitatea și limba oamenilor, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu acordat agenției de stat TASS, în care face, sarcastic, comparații cu nazismul, o narațiune propagandistică folosită și în cazul invadării Ucrainei în 2022.

Teza propagandistică a nazismului a fost folosită de Moscova pentru a-și justifica invazia din Ucraina din 2022. Moscova îl acuză în mod frecvent pe președintele Volodimir Zelenski de nazism, deși acesta are origini evreiești. Maria Zaharova e cunoscută pentru derapajele constante la adresa politicienilor occidentali pe care Kremlinul îi consideră inamici, relatează G4Media..

Derapajul fără precedent al Mariei Zaharova vine pe fondul intensificării eforturilor Rusiei de a răsturna ordinea constituțională din Republica Moldova și de a opri parcursul pro-european al țării. Federația Rusă duce un război hibrid împotriva Republicii Moldova și se folosește de politicienii pro-ruși precum Ilan Șor și Evghenia Guțul pentru a stimula separatismul în Găgăuzia și Bălți.

„În ceea ce o privește pe Sandu, știți, cred că este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Doar atunci și acolo au făcut experimente cu naționalitatea oamenilor, cu limba lor”, a spus Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a reamintit că literatura documentară și istoria descriu „cum cel de-al Treilea Reich i-a obligat pe lucrătorii de la ziare să folosească un alt font”.

„Fontul ziarelor trebuia să corespundă tocmai acestei idei de arieni – arieni pur-sânge, ceea ce au inventat acolo: forma nasului, urechile, forma craniului, fruntea, amplasarea ochilor și așa mai departe. O categorisire clară a oamenilor. Bineînțeles, eugenia, care apoi a luat amploare”, a subliniat Zaharova. Făcând o paralelă cu politica celui de-al Treilea Reich, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a escaladat și a subliniat că, în mod similar, Maia Sandu „a rescris oamenii la propriu, fără să-i întrebe, din nou după un șablon – a pus și încercuit trăsăturile care erau necesare, restul au fost tăiate, pictate și aruncate”.

Maia Sandu, menționează TASS, a aprobat o hotărâre parlamentară privind schimbarea denumirii limbii de stat din moldovenească în română, în 2023.

„Într-o secundă, limba moldovenească, dintr-o lovitură de pix a guvernului Sandu, s-a transformat în limba română. Și ce este aceasta decât elemente de genocid împotriva unui întreg popor?”. – a comentat ea. Zaharova susține că prima întrebare pe care o pune atunci când se întâlnește cu cetățenii moldoveni este despre limba pe care o vorbesc: „Spuneți-mi, ce limbă vorbiți?”. „Ei răspund: bineînțeles, în limba moldovenească. Din punct de vedere istoric, limba moldovenească este mai veche decât limba română”, a afirmat Zaharova, una dintre principalele voci ale propagandei ruse, reluând o teză – greșită – pe care a susținut-o și anul trecut.

Maia Sandu este, potrivit Mariei Zaharova, „un transmițător al acelorași idei naziste, ideologii, viziuni filosofice, care sunt plătite de Occident”. „Cred că acest lucru este comparabil fie cu politica celui de-al Treilea Reich, fie cu modul în care colonizatorii au părăsit Africa, trasând granițele țărilor doar cu o riglă pe hartă, făcându-i pe oameni să sufere, adică condamnând în mod deliberat oamenii la viitoare conflicte sângeroase, având o astfel de ocazie la acel moment”, a conchis Zaharova.

În briefingul de presă susținut miercuri, Maria Zaharova a avut, așa cum face periodic, chiar săptămânal în ultima vreme, un amplu comentariu despre „situația din Republica Moldova”, în care a condamnat, folosind termeni similari, faptul că Chișinăul celebrează la 9 Mai Ziua Europei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter