Cultură

„Ghidului autorilor europeni: România” a fost lansat la Madrid, cu ocazia Zilei Europei

post-img
„Ghidului autorilor europeni: România”

România este prima ţară care are de acum un ghid al autorilor europeni: Sadoveanu, Eminescu, Mircea Cărtărescu sau Mihai Gane sunt doar câţiva dintre scriitorii care apar alături de nume celebre din Cinematografie sau Artă. De asemenea, sunt promovate festivalurile internaţionale de muzică, teatru şi film din ţara noastră. Ghidul a fost lansat la Madrid, cu ocazia Zilei Europei. Un reportaj de Oana Dobrescu, corespondentul TVR în Spania.

 


„Ghidul autorilor europeni” este primul dintr-o serie de broșuri care urmează să fie publicate în colaborare cu institutele culturale străine din Spania.

Au fost incluse texte literare de referință: proză, poezie, eseuri sau povești pentru copii.

Nu lipsesc, de asemenea, documentare, scurt metraje și filme ale noului val de regizori români premiate la festivaluri internaționale.

Miriam Sanz, director Europe Direct: Este o selecție de proză, teatru, poezie, cinematografie. S-a vorbit, de asemenea, despre Timișoara, capitală a culturii.

Maria Pop, director ICR Madrid: Este o inițiativă unică la nivel european, o colaborare între Institutul Cultural Român de la Madrid și Centrul de documentare europeană pentru a aduce în vedere frumusețea artelor, literaturii ca instrument de diplomație culturală.

Lansarea oficială a avut loc la Universitatea Complutense din Madrid, unde învață peste 200 de studenți români și care organizează în fiecare an Zilele culturii române.

Carmen Otero Garcia-Castrillon, vicerector Relații Internaţionale, Univ.Complutense: E un cadou! A fost o muncă importantă de selecție, fiindcă este dificil să alegi din așa o bogăție culturală o reprezentare corectă și echilibrată.

Iuliana Botez, profesor, Universitatea Complutense, Madrid: Este o sursă de informare și documentare pentru cetățenii spanioli care doresc să cunoască mai multe lucruri despre România.

După lansare, participanții au admirat și expoziția Atlasul Frumuseții de Mihaela Noroc.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter