Actualitate

Anul acesta, cireşele de mai s-au copt cu aproape două săptămâni mai devreme. Fructele au ajuns pe pieţele din R. Moldova, dar cumpărători nu sunt foarte mulţi

Anul acesta, cireşele de mai s-au copt cu aproape două săptămâni mai devreme. Fructele au ajuns pe pieţele din R. Moldova, dar cumpărători nu sunt foarte mulţi

S-au copt cireşele de mai, cu aprope două săptămâni mai devreme, datorită temperaturilor ridicate din ultima perioadă. Cultivatorii au scos fructele pe piaţă dar cumpărători sunt puțini, deocamdată. Oamenii preferă să dea aceiaşi bani pentru trei kilograme de căpşuni, decât pentru unul de cireşe.

În pieţele din Republica Moldova, un kilogram de cireşe de mai se vinde cu cel puţin 80 de lei kilogramul.  

"Faţă de anul trecut e cu o săptămână sau două mai devreme. –Cu cât se vând primele fructe, primele cireşe? –Am pus preţul 100, dar nu ştiu dacă se vpr vinde. Dacă nu vom reduce preţul. Aici nu e la magazine să pui un preţ şi gata. Nu merge piaţa, dăm mai jos."

"Cumpără în general pentru copii, să guste. Primele cireşe nu prea se vând... Mai ales că un kilogram de căpşune e 35 iar cireaşa 80, şi e firesc să cumpere căpşune. Când o să scadă preţul o să fie cumpărată şi cireaşa. În două, trei zile şi ea o să se vândă cu 35 de lei."

Chiar dacă cireşele le fac cu ochiul, oamenii spun că mai aşteaptă să cumpere, până când fructele se vor mai ieftini.

"Mai bine îmi iau nişte căpşune. Cireşele la mine degrabă se coc şi eu nu sunt aşa pofticios. – Vi se par scumpe? – Nu, nu sunt scumpe. În alţi ani erau 250-300 de lei."

"Acestea devreme nu sunt gustoase, sunt acre. Aşa că mai aşteptăm oleacă şi pe urmă cumpărăm."

"Nu m-aş încumeta. Cu pensia mea, este scump. – Dar vă dă din ochi? – Da! şi căpşunele, toate."

Ion Niţu din Truşeni, municipiul Chişinău, îngrijeşte o livadă cu 10 hectare de cireşi. Chiar dacă prima recoltă din an se vinde, în general, cu preţuri bune, cultivatorul a decis să renunţe la soiurile de mai.

ION NIŢU, cultivator: Le-am scos deoarece primele cireşe nu sunt transportabile, sunt doar pe piaţa internă şi aici tot nu reuşim să le realizăm şi le-am scos am lăsat vre-o câţiva pomi. În rest avem soiul regina . Regina la noi nu se prea polenizează, e un sort italian şi la noi nu prea merge. Mai avem cikalov.

Agricultorul exportă cireşe în Federaţia Rusă şi Belarus şi spune că anul acesta roada va fi mai bogată decât în 2023.

ION NIŢU, cultivator:  În anul trecut nu s-au polenizat şi am avut foarte puţin vre-o 30 de tone. Anul acesta o să vedem, dar e mai roditor. – Câte tone estimaţi să exportaţi? – Poate vreo 50-60 de tone.

Livezile de cireşi din Republica Moldova se întind pe aproximativ 5.200 de hectare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter