Justiție

Ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru: Magistrații se tem de evaluare

Ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru: Magistrații se tem de evaluare

Demisia celor 20 judecători de la Curtea de Apel Chişinău arată că ei se tem de evaluarea extraordinară făcută de Comisia Vetting. Declaraţia a fost făcută de ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, care a precizat că legea le dă dreptul să renunţe la funcţie, iar gestul celor 20 de magistraţi nu va bloca activitatea instituţiei de drept.

VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiţiei: Evident că aceste potenţiale riscuri au fost analizate, vor fi analizate mai multe incomodităţi, dar cred că pentru cetăţeni este mai important ca cauzele lor să fie examinate de judecători integri şi profesionişti. Este vorba de jumătate componenţa Curţii de Apel, ceea ce înseamnă că instituţia va fi în continuare funcţională, dar evident că va fi o dificultate în examinarea mai operativă a cauzelor până vor fi asigurate cu judecătorii transferaţi


Cererile de demisie înaintate de jumătate din judecătorii Curţii de Apel Chişinău au fost aprobate ieri de Consiliul Superior al Magistraturii. Ei au renunţat la funcţii pentru că nu au fost de acord să le fie verificate averea şi integritatea. La şedinţa de ieri a Consiliului, doar doi judecători au venit să-şi explice gestul. E vorba de Nina Cernat şi Sergiu Arnăut care au spus că au vârsta necesară pentru pensionare. Pentru a nu se bloca activitatea Curţii de Apel, conducerea CSM va transfera temporar judecători de la alte instanţe.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter