Actualitate

Johannes Hahn: Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene mai devreme de anul 2030

Johannes Hahn: Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene mai devreme de anul 2030

Astăzi este Ziua Europei, o zi în care sărbătorim libertatea, unitatea şi aniversăm semnarea declaraţiei Shuman, din 9 mai 1950, care a pus bazele Uniunii Europene. Ziua Europei este celebrată și la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, sub sloganul "Europa eşti tu". La evenimentul de deschidere a Orăşelului European a participat şi comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn. Oficialul European a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene mai devreme de anul 2030.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Ziua în care războiul a fost oprit ne lasă amintirea dureroasă a morții și suferinței. Însă această zi marchează și pasul care a dus la cea mai imporatantă renaștere a continentului european. Crearea UE a garantat și garantează pacea între țările sale.Moldova alege Europa”.

JOHANNES HAHN, comisar european pentru Buget și Administraţie: „Acest orăşel european pe care îl avem aici şi prezenţa multor parlamentari, demnitari şi ambasadori reprezintă un exemplu de sprijin şi de solidaritate cu Republica Moldova. Uniunea Europeană oferă cel mai mare sprijin extern pentru cetăţenii Republicii Moldova şi nu doar pe plan financiar, dar mult mai mult”.

Genericul din acest an al Zilei Europei "Libertate, Pace, Prosperitate – EUROPA EȘTI TU!" vine să evidențieze valorile și cultura Uniunii Europene, precum și asistența oferită cetățenilor Republicii Moldova.

ADRIAN DUPU secretar de stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, România: „Mesajul nostru este " Europa suntem noi și facem bine împreună. Împreună cu Ambasada întotdeauna am promovat acest mesaj.  Am dezvoltat localitățile, satele, asta înseamnă Europa. În primul rând o viață mai bună pentru toți, siguranța zilei de mâine și cred eu, că asta își doresc și cetățenii R.Moldova”:

Excelența sa JANIS MAZEIKS  ambasadorul UE în Republica Moldova: „Este important să celebrăm pacea, să ne bucurăm de acest moment în Republica Moldova. În Orășelul European puteți întâlni agenți economici din UE, care activează aici”.

IGOR GROSU președintele Parlamentului: „E o ocazie foarte bună ceea ce consideră ambasadele că e mai bine să prezinte din produsele naționale, de a interacționa cu lumea și pentru cetățenii noștri să înțeleagă mai bine ce reprezintă aceste țări”.

MONICA BABUC director Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău: „Am văzut de-a lungul celor 30 de ani, cum UE, prin țările sale, în primul rând prin România s-a implicat extraordinar în îmbunătățirea vieții în RM. Trebuie să ne determinăm toți împreună, solidari, să susținem acest parcurs European prin votul nostru al referendum."  

În prezent, Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, reprezentând peste 50% din totalul schimburilor comerciale.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Am luat locul I la exportul de prune în UE, suntem pe locul III la exportul de miez de nucă. UE înseamnă o predictibilitate, prețuri foarte bune, produse de calitate.

Excelența Sa GRAHAM PAUL  Ambasadorul Franței în Republica Moldova: „Mesajul nostru pentru cetățenii din R.Moldova este să aveți încredere în voi, în posibilitățile voastre, în potențialul și în viitorul european.  "

Comisarul European Johannes Hahn a transmis un mesaj privind perspectivele de începere a negocierilor și de aderarea a R.Moldova la UE înainte de 2030.

JOHANNES HAHN, comisar european pentru Buget și Administrare: „Unele lucruri s-au făcut, dar am toată încrederea că vom începe în curând negocierile și mai departe totul va fi posibil.

MAIA SANDU  preşedintele Republicii Moldova: „Acest lucru ne încurajează, acest lucru trebuie să încurajeze și cetățenii R.Moldova. Este proiectul tuturor cetățenilor. Cu toții ne vom simți mult mai bine atunci când vom fi stat al UE.=”.

Din 2022, până în prezent, UE a acordat un sprijin de peste 1,09 miliarde de euro pentru R.Moldova, inclusiv granturi și împrumuturi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter