Extern

Statele baltice avertizează asupra unui potențial dezastru aerian pe fondul bruiajului GPS al Rusiei

post-img
imagine simbol
Sursa foto: Novaia Gazeta Europa

Interferențele GPS rusești deasupra Mării Baltice ar putea provoca un dezastru aerian, au declarat duminică miniștrii baltici pentru Financial Times, potrivit Novaia Gazeta Europa.

Miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei au lansat avertismente separate la sfârșitul săptămânii trecute privind pericolele reprezentate de bruiajul GPS, după ce un astfel de incident a provocat devierea a două zboruri Finnair, scrie TVR Info.

Două avioane care au decolat joi și vineri de la Helsinki au fost nevoite să se întoarcă în capitala finlandeză după ce întreruperea semnalului a împiedicat piloții să navigheze în siguranță spre destinația lor din orașul estonian Tartu.

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, a declarat pentru FT că „lucrurile în regiunea baltică din apropierea granițelor rusești devin acum prea periculoase pentru a fi ignorate”.

Ministrul de externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a descris interferența ca fiind „un atac hibrid” și „parte a activităților ostile ale Rusiei”.

În ultimele luni, bruiajul GPS a afectat zeci de mii de zboruri civile și a împiedicat semnalele folosite de bărci în Marea Baltică. Rusia nu a recunoscut că a provocat interferența, dar experții regionali spun că este probabil ca Kremlinul să bruieze semnalele atât de pe teritoriul său, cât și din exclava Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter