Social

ANTA informează cum poate fi obținut certificatul de competență profesională în domeniul transportării auto

post-img
ANTA a explicat cum poate fi obținut certificatul de competență profesională în domeniul transportării auto

Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA) informează că pentru a putea practica activitatea de conducător auto antrenat în activități de transport rutier de mărfuri și persoane, manager transport rutier sau expert care desfășoară activități conexe transportului rutier, este necesar obținerea certificatului de competență profesională care oferă acest drept. Acesta reprezintă dovada deținerii nivelului necesar de cunoștințe și abilități pentru desfășurarea activității și îndeplinirea sarcinilor în modul cel mai responsabil și în siguranță.

Certificatul de competență profesională se eliberează de către Agenția Națională Transport Auto în urma frecventării cursurilor de calificare în cadrul unităților de formare profesională a personalului din domeniul transporturilor rutiere, pentru practicarea activității de manager transport rutier, activității de conducător auto în transportul rutier,  expert pentru lucrările de montare, reparare și/sau verificare a tahografelor și/sau limitatoarelor de viteză, etc., finalizate cu o examinare sub formă de test – grilă conceput pentru a evalua cunoștințele și abilitățile dobândite pe parcursul cursurilor de calificare, transmite moldpres.

„Sunt două tipuri de calificări: inițială – atunci când persoana nu a deținut anterior un certificat de competență profesională; periodică - atunci când persoana anterior a deținut un certificat de competență profesională, dar a expirat termenul de valabilitate și este necesară frecventarea unui curs periodic, pentru  eliberarea unui certificat nou”, explică ANTA.

În Republica Moldova activează 13 agenți economici acreditați pentru programele de calificare a personalului din domeniul transporturilor rutier și activități conexe transportului rutier.  Pentru obținerea certificatului de competență profesională al conducătorului auto este necesară prezentarea permisului de conducere și a certificatului ce atestă absolvirea cursului privind activitatea în trafic național și/sau internațional. Certificatul de competență profesională se eliberează pe o perioadă de 5 ani și poate fi reînnoit prin participare la cursurile periodice de calificare profesională.

În fiecare săptămână ANTA eliberează circa 500 certificate de competență profesională, ceea ce confirmă respectarea standardelor legale și subliniază angajamentul conducătorilor auto, managerilor transport rutier, cât și  a experților activități conexe transportului rutier față de siguranță și confort, profesionalism și calitate în domeniul transporturilor rutiere din Republica Moldova, rezumă instituţia.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter