Actualitate

Armata Republicii Moldova a fost dotată de NATO cu un nou lot de echipamente medicale moderne

Armata Republicii Moldova a fost dotată de NATO cu un nou lot de echipamente medicale moderne

Armata Republicii Moldova a fost dotată de NATO cu un nou lot de echipamente medicale moderne. Donatia s-a făcut prin intermediul Pachetului de Consolidare a Capacității de Apărare iar ceremonia oficială a avut loc astăzi la Tabăra Militară 142 din Chişinău.

Echipamentele medicale donate de NATO au fost expuse PE platoul taberei militare. Sunt 4 mii de truse medicale individuale, 12 mii de garouri și 60 de truse medicale colective.

SERGIU CÎRLAN, medic militar: „Cel mai important este turnichetul pentru oprirea hemoragiei şi pansamentul tactic el e elastic, şi are au efect hemostatic în caz de hemoragie capilară sau venoasă”.

Armata foloseste de mai multi ani astfel de echipamente. Cele donate acum de NATO vor suplimenta rezervele existente și vor fi repartizate în toate unităţile militare din Republica Moldova.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării Republicii Moldova: „Această asistență, pe lângă multe altele, este un exemplu elocvent al cooperării eficiente dintre Republica Moldova și Alianța Nord Atlantică în cei 30 de ani de  la semnarea Programului Parteneriat pentru Pace, care se realizează prin diverse programe și inițiative implementate în țara noastră, inclusiv în domeniul militar”.

PIERS CAZALET, director de Direcție, Cartierul general NATO: "Cooperarea practică dintre Alianță și Moldova este încadrată în Pachetul de Consolidare a Capacității de Apărare, care a fost lansat în 2015 și consolidat anul trecut. În cadrul acestuia, putem coopera împreună în aproape 20 de domenii diferite, variind de la subiecte, cum ar fi logistica și instruirea, până la domenii cum ar fi: comunicarea strategică sau securitatea cibernetică."

Valoarea totală a echipamentelor medicale donate de NATO este de 700 de mii de euro.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter