Actualitate

Republica Moldova va beneficia de granturi europene pentru implementarea proiectelor în domeniul digitalizării

post-img
imagine simbol

Republica Moldova va beneficia de granturi pentru implementarea proiectelor în domeniul digitalizării. Membrii Comisiei economie, buget și finanțe și ai Comisiei politică externă și integrare europeană vor propune plenului Parlamentului ratificarea Acordului dintre R. Moldova și Uniunea Europeană privind participarea statului nostru la Programul Europa Digitală.

Programul va fi implementat în perioada 2021 – 2027 și are un buget total de 7,6 miliarde de euro. Europa Digitală este un nou program de finanțare al UE axat pe digitalizarea întreprinderilor, cetățenilor și instituțiilor de administrare publică. Astfel, entitățile juridice din țara noastră, organizațiile internaționale și persoanele fizice vor putea accesa granturi pentru implementarea proiectelor din domeniul digitalizării. Mai exact, sunt eligibile proiectele din domenii precum calculul de înaltă performanță, inteligența artificială, competențele digitale avansate, precum și implementarea și utilizarea optimă a capacităților digitale și interoperabilitatea. Prin acest Program Uniunea Europeană urmărește accelerarea transformării digitale a economiei, a industriei și a societății.

Ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre în Programul Europa Digitală va fi supusă examinării în plenul Parlamentului. Acordul a fost semnat la Bruxelles la 19 februarie 2024.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter