Cultură

De Ziua Muzeelor, acces liber la expoziții și prestații artistice la Turnul de Apă din Chișinău

post-img
De Ziua Muzeelor, acces liber la expoziții și prestații artistice la Turnul de Apă din Chișinău

„Muzeele pentru educație și cercetareˮ – este genericul din acest an al activităților dedicate Zilei Internațională a Muzeelor, care este marcată pe 18 mai. Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, Turnul de Apă, își va deschide ușile pentru publicul larg la ora 12.00, cu un program de expoziții și momente artistice, transmite IPN.

Directorul muzeului, Valeria Suruceanu, a menționat că în acest an vor fi organizate mai multe activități care pun accentul pe învățământul artistic, dialogul cultural, cercetarea orașului Chișinău prin artă. Muzeul va promova activitatea școlilor de artă subordonate Direcției generale cultură și patrimoniu cultural a municipiului Chișinău, potențialul creativ al tinerilor din Chișinău și regiunea transnistreană. În activități vor fi implicați și copiii refugiați din Ucraina.

Evenimentele vor debuta la ora 12.00, cu decernarea premiilor și lansarea expoziției în cadrul celei de-a cincea ediții a concursului „Arta și mitopoetica orașului”. În competiție au participat tineri până la 25 de ani care și-au exprimat sentimentele legate de orașele natale prin lucrările vizuale, filme, picturi.

Va urma un „Dialog muzical la înălțime” cu prestația interpretelor Tatiana Beșliu, Eugenia Arseni, surorile Pelin, Mariana Muleavina și Veronica Grozova, care vor interpreta piese în limba franceză, română și ucraineană.

În scuarul Turnului de Apă va avea loc un târgul eco cu participarea tinerilor creatori, la care vor fi prezentate lucrări din lut și mătase. La eveniment va participa și o echipă din regiunea transnistreană. „Datorită implicării lor în evenimentele care se desfășoară în Chișinău stabilim un dialog, ne aducem aminte că avem un viitor comun, un spațiu prietenos, democratic. Mesajul muzeului este ca prin cultură și cercetare descoperim valorile adevărate europeneˮ, a spus  directorul instituției.

Elevii școlilor de muzică „Eugen Doga”, „Maria Bieșu” și „Valeriu Poleakov” vor susține un recital începând cu ora 13.00. Copiii refugiați din Ucraina vor participa la un masterclass, de la ora 14.00, sub îndrumarea artistului plastic Veaceslav Ignatenco. La aceeași oră începe un atelier de creație „Pinocchio”, unde elevii de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” vor modela din plastilina, sub coordonarea sculptorului Adrian Grama.

Seara va culmina cu un concert la care vor participa Ansamblul de Acordeoniști „Black Orchestra”, Jazz Ambassadors Project și Geta Burlacu în cadrul proiectului UNPREDICTABLE.

Pe clădirea muzeului va fi proiectat filmulețul „Turnul de apă – călătorie în timp”. Proiecția digitală este realizată de Mari Iurskaya, cu suportul USAID Moldova, Ambasada Suediei la Chișinău și Marea Britanie.

Accesul la muzeu va fi asigurat până la ora 22.00.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter