Actualitate

Maia Sandu, discurs la Bruxelles: „Republica Moldova și Ucraina au nevoie de un Plan Marshall pentru secolul 21 din partea UE”

post-img
Maia Sandu

„Așa cum Europa de Vest a primit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al acestui plan pentru secolul 21 din partea UE”, a declarat președintele Maia Sandu la Bruxelles, într-un discurs susșinut la conferința despre Bugetul Anual pe anul 2024 al UE.

„Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că democrația și capitalismul erau o cale mai bună de a merge înainte decât orice cale oferită de comunism. Versiunea modernă de astăzi va trebui, de asemenea, să ofere speranțe similare celor dintre noi care ne muncesc pentru aderarea la UE.

Dacă eșuăm, repercusiunile se vor simți aici, la Bruxelles, și în orice altă capitală europeană. Ajutați-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranță de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci și prezentul mai bun pe care îl merită - o viață decentă, liberă și demnă.

Printr-un buget al UE pentru pace, oferiți-ne instrumentele necesare pentru a realiza ce ne propunem.

Printr-un buget al UE pentru pace, ajutați-ne să grăbim pregătirile pentru aderare.

Printr-un buget al UE pentru pace, ajutați-ne să facem întregul continent mai sigur!

Doamnelor și domnilor, bugetul UE nu este despre cheltuieli, ci despre investiții într-o Europă mai bună și pașnică – cea mai importantă bază pentru prosperitatea viitoare.

Deciziile pe care le veți lua vor rezona dincolo de sălile acestei conferințe și chiar dincolo de granițele actuale ale UE, influențând peisajul geopolitic al continentului nostru și viețile a milioane de oameni care cred în promisiunea Europei unite.

Investiția în pace prin bugetul UE este în cele din urmă o investiție în prosperitatea tuturor națiunilor europene. O Europă pașnică este o Europă prosperă, în care companiile pot prospera, economiile pot crește, iar societățile pot înflori fără riscul războiului”, a declarat Maia Sandu în discursul său.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter