Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Interviurile Telejurnalului cu Victor Guzun, expert în politici de digitalizare: Priviţi transformarea digitală ca un factor de ajutorare a societăţii în procesul de integrare europeană

post-img
Victor Guzun
Sursa foto: ZdG

Ediția de astăzi a "Interviurilor Telejurnalului" îl are invitat pe Victor Guzun, fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia, expert în politici de digitalizare. Notăm în registru: progresele şi, deopotrivă, reuşitele înregistrate de Republica Moldova în domeniul digitalizării.

 


NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Bun găsit la un nou interviu al Telejurnalului. În ediţia de astăzi îl avem invitat pe Victor Guzun, fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia, expert în politici de digitalizare. Domnule Guzun, bună ziua şi mulţumim că aţi acceptat invitaţia.”

VICTOR GUZUN expert în politici de digitalizare: „Bună ziua şi mulţumesc pentru interes.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „În ultimii ani, Republica Moldova a avansat în domeniul transformărilor digitale. La începutul lunii septembrie, Guvernul de la Chişinău a aprobat Strategia de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030. Sunt mai multe obiective pe care şi le propune spre realizare statul. La modul practic, ce schimbări ar putea avea loc?”

VICTOR GUZUN expert în politici de digitalizare: „Într-adevăr, o lună în urmă, în data de şase steptembrie, Guvernul a aprobat Strategia de Transformare Digitală a Republicii Moldova, care specifică un lucru foarte simplu pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova şi anume că toate procesele vieţii, toate serviciile publice vor fi digitalizate. Mai exact, până în 2024, la sfârşitul anului, 75 la sută din toate serviciile trebuie să fie digitale. Iar până în 2030, când expiră această strategie, toate 100% din servicii trebuie să fie digitale. Linia roşie a acestei strategii este ca fiecare cetăţean trebuie să beneficieze şi niciun cetăţea nu trebuie să fie exclus. Deci este o strategie pentru fiecare cerăţean al Republicii Moldova, pentru că dacă ne uităm împreujur, fiecare are în buzunar un telefon cu care poate accesa toate serviciile publice. Exact cum se fac în alte state dezvoltate, incusiv în cel care locuiesc, unde toate serviciile sunt digitale.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Dar cum dezvoltăm aptitudinile digitale ale cetăţenilor? Cred că de aici ar trebui să începem, nu?”


VICTOR GUZUN expert în politici de digitalizare: „Probabil că trebuie să găsim acele servicii care sunt cele mai relevante pentru cetăţeni, pe categorii de vârstă. De exemplu, eu am fost la Poşta Centrală şi în fiecare zi văd rânduri enorme să primească pensile. Ei pot să primească pensiile online sau noi achităm la Poşta Centrală aceste facturi care, iarăşi, e lejer să facem acest lucru online. De exemplu, antreprenorii folosesc mai mult serviciile digitale, deoarece ei îşi pot calcula banii ca să fie eficienţi. Noi deja avem o problem majoră pentru că sunt pături ale societăţii care deja folosesc masiv soluţiile digitale şi avem pături ale societăţii care nu folosesc deloc. Sau avem în oraşe mai multe servicii şi în sate practice nu avem. Totul depinde de comunicare, cum sunt folosite, ce beneficii aduc, ce economii aduc pe toate domeniile pentru că serviciile digitale sunt cele ma ieftine obţiuni de oferire a oricărui serviciu public inclusiv votul electronic.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „De multe ori lucrurile nu funcţionează aşa cum ne-am dori. De exemplu încă trebuie să folosim pixul şi foaia sau pe langă semnătura digitală trebuie să aplice şi ştampila umedă. Sau de ce se întâmplă încă aceste lucruri.”

VICTOR GUZUN expert în politici de digitalizare: „Noi avem câteva elemente, înprimul rând eu aş spune că este vorba  despre acest liderism digital. Deci noi încă nu avemliderism digital în ministerele noastre. Da noi avem ministerul de ramură, ministerul STICS -ul şi aşa mai departe, dra este fundamental de înţeles că serviciul digital….  Deci este nevioe ca toate instituţiile pubice să comunice între ele, or este nevoie ca ele să comunice cu bazele de date. Dar ca să fie baze de date noi trebuie să le construim ca să fie de natură sistemică ca să lucreze între ele. Noi numim acest lucru interoperabilitate. ”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Să ne spuneţi din propria experienţă cum arată această interacţiune dintre stat şi cetăţean în ţările  europene?”

VICTOR GUZUN expert în politici de digitalizare: „Deci în anul 2023 cu telefoane în buzunar, cu internet cu conexiune rapidă, cu posibilitatea să ne conectăm cu oricare persoană şi instituţie. Este inevitabil că acesta este  viitorul…. Totul poţi face la distanţă, cu doar un clic şi tot ce înseamnă digitalizare luptă foarte uşor cu corupţia. Nu uitaţi că, calculatorul mită nu ia. El lucrează foarte efficient şi sunt foarte transparent. Luptă cu corupţia foarte eficient.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Cum apreciaţi capacitatea Republicii Moldova de a integra tehnologiile şi inovaţiile digitale? În ce domenii am avansat? În care domenii lucrurile se mişca greu?Pentru că ştim că avem anumite ministere care nu au politici.”

VICTOR GUZUN expert în politici de digitalizare: „Cadrul legal care este menit să ajute acest proces este dezvotat şi încontinuă dezvoltare pentru că noi nu putem digitalize un serviciu având Legislaţiei din 1960 când telefoane nu erau. Deci este nevoie de aşa o chestie care se numeşte reinginerie. Noi trebuie să ne regândim… De exemplu în Estonia, unde suntem noi deja nu se mai dezvoltă servicii digitale, dar servicii digitael intuitive. Explic ce înseamnă acest lucru. Dacă s-a născut un copi într-o maternitate sau într-o municpalitate, este clar că s-a născut şi a apărut un om nou. Şi asta este viitorul.”


NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Pe lângă beneficii există şi riscuri. O provocare în domeniul digitalizării este securitatea cibernetică. Avem încă instituţii de stat care folosesc posta electronică rusească. Ce decizii trebuie luate pentru a fi protejaţi sua care ar fi riscurile?”


VICTOR GUZUN expert în politici de digitalizare: „În Republica Moldova STICS-ul deja a eliberat căsuţe guvernamentale poştale http://gov.md, doar că ele nu sunt folosite. Noi le avem, procesele lucrează, da funcţionarii publici nu le folosesc. Desigur că există riscuri, desigur că există riscuri, precum există riscuri şi în viaţa cu hârtia…. Riscuri sunt ca în fiecare domeniu al vieţii, dar ele sunt controlabile, dar beneficiile sunt mult mai mari decât frica şi fobia de aceste riscuri.”


NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Aţi menţionat foaret multe exemple din Estonia…Cum areuşit să digitaslizeze toate procesele astfel încât să vină şi în ajutorul cetăţeanului?”


VICTOR GUZUN expert în politici de digitalizare: „Ideile de bază care sunt: 1 Semnătura digitală în Estonia este un drept care a fost inclus automat în toate ….Fiecare este parte acestui proces, fiecare rebuei să se implice şi nimeni nu trebuie să fie exclus.”


NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Şi ultima întrebare. Republica Moldova este stat candidat pentru a Adera la Uniunea Europeană. Care ar trebui să fie gradul de digitalizare a societăţii din Republica Moldova astfel încât această ţară să fie compatibilă cu statele europene?”


VICTOR GUZUN expert în politici de digitalizare: „Digitalizarea nu trebuie să înseamne în primul rând eficienţă. Eficienţa tuturor proceselor…. Priviţi transformarea digitală ca un factor de ajutorare a societăţii moldoveneşti în procesul de integrare europeană.”


NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Domnule Guzun vă mulţumesc pentru timpul acordat.”


VICTOR GUZUN expert în politici de digitalizare: „Sărut mâna.”

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter