Actualitate

Zece ani de la instituirea regimului liberalizat de vize cu UE pentru cetățenii R. Moldova

post-img
Zece ani de la instituirea regimului liberalizat de vize cu UE pentru cetățenii R. Moldova

Astăzi, pe data de 28 aprilie, Republica Moldova marchează un moment istoric deosebit: împlinirea a zece ani de la instituirea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii săi. Această etapă semnificativă a reprezentat un pas major în direcția consolidării relațiilor diplomatice și a cooperării între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

În urmă cu un deceniu, la 28 aprilie 2014, a fost eliminată obligativitatea deținerii vizelor pentru basarabeni care călătoresc în statele membre ale Uniunii Europene pentru o perioadă de scurtă ședere. Această măsură a deschis noi oportunități, facilitând călătoriile în scopuri turistice, de afaceri sau de studiu, și a consolidat legăturile culturale și economice între Republica Moldova și statele membre UE.

În această perioadă, peste două milioane de basarabeni au vizitat ţările UE şi au economisit cel puţin 270 de milioane de euro pentru obtinerea vizelor.

Amintim că Dialogul Republica Moldova-UE privind liberalizarea regimului de vize a fost lansat la 15 iunie 2010, Planul de Acțiuni fiind oferit R. Moldova la 24 ianuarie 2011.

La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova. Aceasta a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiționalitățile Planului de Acțiuni și a fost susținută de Consiliul UE la 20 decembrie și Parlamentul European la 27 februarie 2014. Începând cu data de 28 aprilie 2014 cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în UE.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter