Economic

Republica Moldova va construi o nouă linie electrică de interconectare cu România

video

Republica Moldova va construi o nouă linie electrică de interconectare cu România, Străşeni - Gutinaş, a treia la număr. Aceasta va avea o lungime totală de 190 de kilometri şi ar urma să fie dată în exploatare în 2029. Proiectul este finanţat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Construcţia liniei electrice va porni de aici, de la Străşeni. Aceasta va avea o lungime de 70 de kilometri pe teritoriul Republicii Moldova. Lucrările de construcţie vor demara la sfârşitul anului viitor.”

Construcţia liniei de înaltă tensiune Străşeni- Gutinaş face parte din proiectul "Moldova Conectată", care va contribui la sporirea securităţii energetice şi creşterea economică a Republicii Moldova.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei al Republicii Moldova: „Acest proiect este unul din câteva care ne va aduce şi ne va face parte din piaţa energetică europeană estimativ către anul 2029 înainte ca noi să ajungem stat membru al Uniunii Europene. La moment partea română este în discuţii şi vor vedea, ori vor finanţa din resurse proprii ori vor finanţa din credite, ori vor căuta o componentă de grant din partea UE.”

EXCELENŢA SA KENT LONGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Statele Unite susţin puternic eforturile Moldovei de integrare în Uniunea Europeană. Linia de înaltă tensiune Străşeni- Gutinaş va asigura cetăţenilor moldoveni energia suficientă pentru a acoperi perioadele de cerere maximă, sporind securitatea şi fiabilitatea energetică.”

ISOBEL COLEMAN, administrator adjunct a USAID: „Astăzi, sunt aici pentru a transmite angajamentul Statelor Unite de a sprijini Republica Moldova în implementarea unui proiect extrem de important. Împreună, eforturile noastre vor contribui la construcţia unei linii de înaltă tensiune care va conecta Republica Moldova la reţeaua electroenergetică europeană, reprezentând o conexiune pozitivă, atât în mod direct, cât şi simbolic.”

A fost semnat şi memorandumul de înţelegere între Guvernul Republicii Moldova şi finanţatori. Valoarea estimativă a lucrărilor pe partea stângă a Prutului este de 70 de milioane de dolari. Banii provin dintr-un grant oferit de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Conform contractului, lucrările ar urma să fie încheiate la sfârşitul lui 2029. Linia electrică Străşeni-Gutinaş va fi cea de-a treia conexiune directă cu România, după Vulcăneşti-Chişinău şi Bălţi-Suceava.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter