Extern

Majestata Sa Margareta a pledat la Luxemburg pentru sprijinirea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

post-img
Majestata Sa Margareta a pledat la Luxemburg pentru sprijinirea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

Luxemburg, Trimisul special al AGERPRES, Gina Ştefan, transmite: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a pledat, marţi, într-un discurs susţinut la Institutul Pierre Werner din Luxemburg, pentru sprijinirea Republicii Moldova în procesul său de integrare europeană şi a vorbit despre situaţia "critică şi precară" din această ţară, care se confruntă cu tehnicile de destabilizare ale Rusiei, scrie Agerpres.ro

În discursul său intitulat "Securitatea frontierelor estice ale UE şi NATO. O perspectivă românească", susţinut în prezenţa Alteţei Sale Regale Henri, Marele Duce al Luxemburgului, Majestatea Sa Margareta a atras atenţia asupra estului continentului şi a invitat la reflecţie asupra potenţialelor pericole de escaladare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

"Pe lângă Ucraina, aş dori să menţionez o altă ţară în favoarea căreia Europa trebuie, de asemenea, să ia poziţie pentru ca siguranţa continentului să fie deplină: Republica Moldova. Nu am fost niciodată de acord cu cei care au susţinut că războiul din Ucraina este o chestiune limitată, care priveşte doar o singură ţară. După cum ştim cu toţii, invazia militară a Ucrainei, total nejustificată şi neprovocată, este produsul unei ideologii imperialiste, o ideologie conform căreia Rusia - care este deja cea mai mare ţară de pe planetă - trebuie să devină şi mai mare, având dreptul la o sferă de influenţă în Europa. Naţiunile noastre susţin în prezent eforturile de autoapărare ale Ucrainei, nu numai pentru că acest lucru este corect din punct de vedere moral şi justificat din punct de vedere legal, dar şi pentru că ştim că o victorie a Ucrainei este esenţială pentru securitatea întregului nostru continent", a arătat Custodele Coroanei.

Majestatea Sa a menţionat că Republica Moldova a fost unul dintre primele teritorii ale fostei Uniuni Sovietice care a cunoscut tehnicile de destabilizare ale Moscovei şi, chiar dacă a supravieţuit, a rămas relativ săracă şi foarte vulnerabilă, iar invazia Rusiei în Ucraina a împins Republica Moldova într-o situaţie extrem de periculoasă.

Majestatatea Sa a subliniat faptul că "actualii lideri de la Chişinău sunt pe deplin angajaţi în favoarea integrării europene", dar că preşedinta Maia Sandu şi guvernul său duc o luptă neîncetată împotriva actelor de destabilizare şi a sărăciei.

"Putem fi siguri că, chiar dacă războiul din Ucraina se va încheia în curând - ceea ce este puţin probabil - încercările de destabilizare a Republicii Moldova nu vor face, în mod paradoxal, decât să se intensifice. Asigurarea faptului că Republica Moldova rămâne ferm angajată în politica sa de integrare europeană este un element inseparabil al garantării faptului că Ucraina poate continua să se apere; acestea sunt, de fapt, două feţe ale aceleiaşi monede. Prin urmare, situaţia din Republica Moldova rămâne atât precară, cât şi critică. Autorităţile de la Chişinău avertizează în mod constant că Rusia este hotărâtă să destabilizeze guvernul Republicii Moldova. Acest lucru se datorează faptului că tulburările din Moldova ar crea un pericol real în spatele principalelor linii ucrainene, care continuă să reziste în faţa invaziei rus", a punctat Custodele Coroanei.

Majestatea Sa consideră că este "o binecuvântare" faptul că s-a deschis calea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE şi a menţionat urgenţa şi importanţa sprijinului pentru această ţară.

"Obiectivul pe care mi l-am asumat, cu sprijinul guvernelor României şi Republicii Moldova, este acela de a fi siguri, pur şi simplu, că Republica Moldova nu este afectată de tragedia care loveşte în prezent Ucraina, că guvernul său reformator este sprijinit pentru a-şi atinge obiectivele şi că cetăţenilor săi li se permite să decidă propriul viitor, în loc să aibă viitorul decis de alţii. Este o binecuvântare să ştim că s-a deschis calea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. (...) Cu toate acestea, mă simt obligată să adaug că trebuie să fim conştienţi de urgenţa situaţiei atunci când vine vorba de sprijinul nostru pentru Republica Moldova", a arătat Custodele Coroanei.

Majestatea Sa a mai precizat că, după cum arată pe deplin exemplul tragic al Ucrainei, alternativa de a nu profita de oportunitatea integrării europene ar însemna un efort de integrare mult mai costisitor şi mai disperat într-o etapă ulterioară, după ce se va încheia războiul din Ucraina.

"Când războiul din Ucraina se va încheia, Ucraina va avea nevoie de garanţii de securitate şi de fonduri substanţiale pentru reconstrucţie economică, care vor fi ineficiente dacă Republica Moldova nu este inclusă în ecuaţie. În plus, graniţele noastre de est nu vor fi paşnice decât dacă acestor două ţări li se va permite să trăiască în pace. Şi, aşa cum am învăţat cu toţii din propria noastră experienţă, aceste naţiuni îşi vor găsi pacea doar dacă sunt integrate în familia noastră. Este foarte simplu. (...) Ştiu că astăzi ne confruntăm cu multe alte priorităţi şi că acestea necesită toată atenţia noastră. Dar, cu riscul de a afirma ceva ce este evident pentru toată lumea, de obicei nu noi alegem crizele, ci crizele ne aleg pe noi. Să avem înţelepciunea să anticipăm, măcar o dată, următoarea criză. Să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca Republica Moldova să rămână întreagă şi liberă", a transmis Majestatea Sa.

În discursul său, Custodele Coroanei a mai menţionat faptul că actuala criză de securitate "de o gravitate excepţională în Europa" a apropiat şi mai mult ţările din cadrul Uniunii Europene şi NATO, amintind şi de ajutorul militar al Luxemburgului acordat Ucrainei, dar şi de participarea soldaţilor luxemburghezi la consolidarea flancului estic al NATO, ca parte a batalionului multinaţional desfăşurat în România.

La evenimentul desfăşurat marţi, la Abaţia de Neumunster din Luxemburg, a participat şi ambasadoarea României în Marele Ducat al Luxemburgului, Alexandrina-Livia Rusu, care a punctat faptul că ţara noastră, ca membră a NATO şi Uniunii Europene, depune eforturi pentru a-şi consolida poziţia de stat la frontierele estice ale acestora şi pentru a conştientiza importanţa aderării Republicii Moldova la familia europeană.

"România va continua să ajute guvernul Republicii Moldova să îşi consolideze capacitatea instituţională de a realiza reforme în sistemul de justiţie şi în alte sectoare cheie pentru a progresa pe calea europeană", a afirmat Alexandrina-Livia Rusu.

De asemenea, la conferinţă au participat şi preşedintele Institutului Pierre Werner (IPW), Henri Grethen, directorul Institutului Olivier Frank, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în Luxemburg, Anne Calteux, precum şi reprezentanţi ai mai multor ambasade, respectiv Germania, Ungaria, Armenia, Japonia, Grecia, Franţa sau Portugalia.

În cadrul evenimentului, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au răspuns la întrebări adresate din public.

Abaţia Neumunster din Luxemburg, unde a avut loc conferinţa, este locul unde, în 2005, preşedintele Traian Băsescu a semnat Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter