Social

Chișinăul a sărbătorit ieri Ziua Europei cu muzică și dans: Două concerte de excepție au încântat publicul

Chișinăul a sărbătorit ieri Ziua Europei cu muzică și dans: Două concerte de excepție au încântat publicul

Ziua Europei a culminat ieri, la Chişinău, cu două concerte. La Palatul Republicii, oamenii s-au putut bucura de un spectacol de mare clasă - Tango Interbelic Românesc. Iar seara, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au evoluat artişti din Republica Moldova şi invitaţi speciali din Ucraina.

Proiectul Tango Interbelic Românesc a avut-o ca protagonistă pe interpreta argentiniană Analia Selis, stabilită de ani buni în România. Artista a fost acompaniată la pian de conaţionalul Julian Caeiro, având în spate Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici", sub bagheta lui Mihail Agafiţa.


ANALIA SELIS, interpretă: „Sunt pentru a doua oară aici în Chişinău. Am aşteptat să mă reîntorc. Am venit acum mulţi ani. Este un proiect pe care mi l-am dorit foarte mult şi l-am pornit acum vreun an şi jumătate. Merge foarte bine. Este un tango interbelic românesc cu o gândire de argentiniancă.”


JULIAN CAEIRO, pianist, aranjor: „ Am făcut aranjamentul pentru orchestră şi pentru Analia, dar l-am făcut într-un stil argentinian. Am adaptat tangouri foarte vechi la un stil modern de orchestră.”


Spectacolul a fost organizat de Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici".


MONICA BABUC, director, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu": „Inclusiv această artă a tangoului a fost una general europeană. Iată prin intermediul acestei arte încercăm să aducem Europa la ea acasă, aici în Republica Moldova.”


Spectatorii au urmărit concertul cu entuziasm.


Iar în Piaţa Marii Adunări Naţionale, oamenii şi-au putut admira interpreţii îndrăgiţi - Adriana Ochişanu, Cornelia Ştefăneţ, Nicolae Glib, Lupii lui Calancea şi pe Cristofor Aldea Teodorovici.


CRISTOFOR ALDEA TEODOROVICI, artist: „Ziua Europei este o zi a tot neamului românesc pentru că ne considerăm europeni şi mai mult ca atât, noi, cei de dincolo de Prut pe lângă faptul că dorim să ne aflăm aproape de popoarele pacifiste ale Europei vrem să fim şi mai aproape de România.”


Oamenii s-au avântat în hore, inclusiv turiştii.


Surprizele serii au fost băieţii de la Kalush Orchestra, din Ucraina, dar şi Jani Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, care a interpretat o piesă în limba română.


Evenimente dedicate Zilei Europei vor continua până în 26 mai, la Bălţi, Cahul, Orhei şi Ungheni.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter