Actualitate

Ziua Europei, marcată în R. Moldova printr-o serie de activități. Jānis Mažeiks: Pentru R. Moldova este și ziua în care celebrăm aspirațiile europene ale țării și ale poporului său

video

Ziua Europei este un prilej de a celebra pacea și unitatea în întreaga Europă. Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE, marchează Ziua Europei 2024 în mai multe regiuni din Republica Moldova. Tradiționalul Orășel European va avea loc în acest an la Chișinău, pe 9 mai, și la Bălți, 19 mai, cu activități educative, creative și interactive dar și cu multe surprize pentru toate generațiile!

Cu genericul „LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!”, activitățile dedicate Zilei Europei 2024 vor avea loc pe tot parcursul lunii mai și vor evidenția valorile și cultura Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele membre, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Ziua Europei este despre și pentru oameni, pentru că marcăm valorile care ne unesc. Libertatea, pacea, prosperitatea sunt pilonii care definesc calitatea vieții fiecărui om. Acești piloni guvernează toate politicile și deciziile luate de Uniunea Europeană. Pentru Republica Moldova, este și ziua în care celebrăm aspirațiile europene ale țării și ale poporului său. Vom continua să vă susținem în această călătorie transformatoare de integrare în UE. Despre și pentru asta este Ziua Europei!”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

În Chișinău, Orășelul European este organizat pe 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. 18 state membre ale Uniunii Europene s-au pregătit să împărtășească cu vizitatorii Orășelului European la Chișinău tradițiile lor culturale și culinare. 30 de proiecte finanțate de Uniunea Europeană, care oferă asistență în varii domenii, precum dezvoltare rurală, economică, socială, vor oferi vizitatorilor informații despre activitățile derulate și cine sunt sau pot deveni beneficiari concreți ai acestei asistențe. Seara, publicul este așteptat la un concert de excepție susținut, în premieră, de ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Jānis Mažeiks, alături de Cristofor Aldea-Teodorovici & Orchestra, LUPII lui Calancea, Kalush Orchestra din Ucraina, câștigătorii Eurovision, ediția 2022 și alții.

Cetățenii din R. Molddova, în special cei din regiunea de nord, vor putea să viziteze Orășelul European în inima orașului Bălți, organizat cu prilejul Zilei Europei pe 19 mai. Evenimentul va culmina cu un concert remarcabil susținut de celebrii SATOSHI.

Bucătăria europeană se va regăsi în Orășelul European din ambele localități, care vor găzdui, de asemenea, o serie de activități culturale și interactive pentru toate vârstele: pentru copii, tineri și maturi. Iar seniorii – buneii și bunicile – vor putea să se bucure de dansuri, activități sportive, lecții de nutriție și de sănătate.

Evenimente dedicate Zilei Europei 2024 vor fi organizate și la Cahul, Ungheni, precum și în alte localități, în cooperare cu proiectele finanțate de UE, autoritățile publice locale, rețeaua de Eurocluburi și Centrele de Informare Europeană din întreaga țară.

Totodată, Festivalul de Film și Cultură Europeană va avea loc în mai multe localități ale Republicii Moldova, inclusiv sate și orașe, în perioada 1-31 mai. Intrarea este gratuită pentru toți cei care doresc să descopere filmele, dansurile, expozițiile și muzica europeană.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter