Actualitate

Granturi pentru eficiența energetică a clădirilor

Granturi pentru eficiența energetică a clădirilor

Proprietarii de locuințe pot beneficia de bani prin Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul rezidențial. Astfel, pot creștere nivelul de confort termic în locuințe și reduce semnificativ cheltuielile pentru energie. Guvernul a estimat un buget de 1,4 miliarde de lei pentru o perioadă de trei ani.

Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial este o premieră in Republica Moldova și este un instrument de finanțare pentru proiectele de renovare energetică a locuințelor, atât din blocuri multietajate, cât și gospodării individuale. În cadrul programului, asociațiile de proprietari pot beneficia de un audit gratuit și de granturi de până la 70% din investiția eligibilă. Totodată, locatarii vor trebui să vină și cu o contribuție proprie de până la 30%, iar costul lucrărilor va fi achitat treptat prin factură.

ION MUNTEAN director CNED: „Am lansat un al doilea apel pentru identificarea Asociaților de locatari. Avem alte 24 de Asociații care au fost identificate anterior. Auditul energetic răspunde la întrebările ce măsuri pot fi implemetate la blocul rspctiv, valoarea investiției pentru fiecare măsură aparte, fie că e vorba de izolarea termică a pereților, a acoperișul, schimbarea geamurilor în locurile d euz comun, modernizarea sistemului de distribuție a agentului termic. La fel sunt eligibile și așa măsuri precum instalarea colectoarelor solare pentru producerea apei calde menajere. Instalarea panourilor fotovoltaice și chiar instalarea stațiilor de încărcare automobilelor electrice”.


Cea de-a doua componentă a Programului presupune reabilitarea energetică a gospodăriilor individuale aflate în situație de sărăcie energetică extremă. Pe lângă grant, proprietarii vor beneficia și de compensații pentru achitarea contribuției din Fondul de vulnerabilitate energetică. În cazul gospodăriile casnice individuale non-vulnerabile energetic, grantul va acoperi 50% din investiția eligibilă, iar proprietarii vor acoperi cealaltă jumătate din costurile proiectului.


ION MUNTEAN director CNED: „Beneficiarii vor fi identificați utilizând datele din sistemul informational de vulnerabilitate energetică. În acest an ne propunem să reabilităm energetic locuințele a cel puțin 200 gospodării casnice din categoria extremă de vulnerabilitate energetică. În același timp ne propunem să dezvoltăm sistemul informational, utilizat ca bază la implementarea produsului de finanțare pentru gopsodăriile casnice obișnuite”.


NATALIA CHICU jurnalist TVR MOLDOVA: „Potrivit datelor peste 70% din clădirile din Republica Moldova, atât rezidențiale, cât și publice, au fost construite până în anul 1990, când standardele de eficiență energetică nu erau o prioritate, respectiv au pierderi mari de căldură. Cifrele arată că, de fapt clădirile sunt responsabile de cca jumătate din consumul de energie al R.Moldova. Eficientizarea energetică a acestora presupune o creștere a nivelului de confort termic în locuința, o reducere a facturilor cu 30 sau chiar până la 40 la sută și reducea emisiilor de gaze”. Peste 70% din clădiri, Eficiență energetică, construite între economii la factură 1951-1990 între 30% și 40%


Programul de finanțare Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial a fost aprobat de Guvern pe 10 aprilie 2024. Conform estimărilor, acesta va oferi aproape 1,4 miliarde de lei în perioada 2024-2027. Reabilitarea energetică a primelor blocuri rezidențiale va începe la toamnă. Potrivit directorului CNED, în cadrul programului, urmează a fi eficientizate energetic peste 110 blocuri rezidențiale și 1400 de gospodării individuale. Asociațiile de locatari pot depune dosarul de aplicare în format electronic, pe adresa office@cned.gov.md.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter