Economic

Republica Moldova se pregătește de prima emisiune de euro-obligaţii şi lansarea fondurilor de pensii private

post-img
Bursă

Aflaţi la Bucureşti la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est, premierul Dorin Recean şi şefa Băncii Naţionale Anca Dragu au invitat investitorii să exploreze potențialul economic al Republicii Moldova, remarcând acțiunile autorităţilor pentru a crea un climat investițional favorabil.

„Ne debirocratizăm, ne digitalizăm, ne modernizăm, dar mai ales ne integrăm în Uniunea Europeană cu o viteză fără precedent. Ne propunem, către anul 2030, să fim cel mai prietenos stat pentru business din UE”, a afirmat premierul, citat de Mold-Street,.

Republica Moldova pregăteşte „prima emisiune de euro-obligaţii şi lansarea fondurilor de pensii private”

Dorin Recean a susţinut că Republica Moldova face progrese şi în dezvoltarea pieței de capital, cu integrarea acesteia cu cea din România.

„Vom continua dezvoltarea pieţei de capital, pe care o vom lega de Bursa de Valori de la Bucureşti, pentru a avea o integrare similară a celor două pieţe menită ca acţiunile/activele din Republica Moldova să poată fi uşor accesate şi tranzacţionate de piaţa de capital din Bucureşti”, a spus şeful Guvernului.

Totodată, el a anunţat iarăşi că Republica Moldova pregăteşte „prima emisiune de euro-obligaţii şi lansarea fondurilor de pensii private”, despre care se discută deja de două decenii.

„Am un scop: capitalul din România să treacă Prutul şi să găsească oportunităţile în ţara noastră”, a menționat Dorin Recean.

Şeful guvernului de la Chişinău i-a asigurat pe investitori că nu există niciun risc de escaladare militară a situaţiei din Republica Moldova din cauza Transnistriei, deşi atacurile hibride din partea Federaţiei Ruse nu încetează.

Mai mult! El a susţinut chiar că Transnistria reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru investiţii.

 BNM va facilita libera circulație a capitalului și a serviciilor financiare

Tema a fost dezvoltată de guvernatoarea BNM Anca Dragu, care a abordat teme actuale pentru cadrul investițional. În mod special, guvernatoarea a menționat stabilitatea macroeconomică.

„Recenta decizie a BNM de scădere a ratei dobânzii de politică monetară la 3,60 la sută contribuie semnificativ la creșterea apetitului investițional în Republica Moldova, implicit, creează cadrul propice pentru o dezvoltare economică pe principii sustenabile”, a afirmat Anca Dragu.

Guvernatoarea s-a referit și la construirea unui cadru legislativ armonizat cu cel al țarilor UE, inițiativă în cadrul căreia BNM a solicitat o evaluare a legislației din Republica Moldova în perspectiva echivalenței legislației bancare moldovenești cu cea europeană.

De asemenea, Anca Dragu a reiterat nevoia modernizării pieței de capital a Republicii Moldova. „Ca instituție responsabilă de supravegherea prudențială și stabilitatea pieței financiare, ne dorim să facilităm libera circulație a capitalului și a serviciilor financiare”, a spus guvernatoarea BNM.

Radu Oprea, ministrul român al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a afirmat că în situaţia actuală principala oportunitate este reprezentată de faptul că România poate fi un hub logistic pentru reconstrucţia Ucrainei.

Totodată, el a menţionat progresele în atragerea proiectelor de investiţii în România şi în Republica Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter