Actualitate

Oleg Cara: Numărul persoanelor care au refuzat să participe la recensământul organizat în Republica Moldova este de ordinul sutelor

post-img
Recensământ

Numărul persoanelor care au refuzat să participe la Recensământ organizat în acest an în Rep. Moldova este de ordinul sutelor, , a declarat șeful Biroului Național de Statistică, BNS, Oleg Cara, într-o conferință de presă. Acesta a precizat că, deocamdată, nu a fost aplicată nicio amendă, dar au fost inițiate proceduri pentru aplicarea sancțiunilor în cazul mai multor persoane.

Potrivit lui Oleg Cara, Oamenii sunt mai receptivi la sate și mai reticenți în orașele mari de a participa la acest exercițiu național obligatoriu, care se desfășoară o dată la zece ani.

”Ritmuri sporite ale colectării datelor sunt înregistrate în localitățile rurale în special în raioanele Anenii Noi, Soroca, Telenești, Călărași, Glodeni, Florești, Fălești, Ungheni, Orhei. Ritmuri mai lente se înregistrează în localitățile urbane, în capitala Chișinău și Municipiul Bălți”, a spus Oleg Cara.

În condițiile în care participarea la recensământ este obligatorie, persoanele care refuză să participe riscă amenzi de circa 2.500 de lei, după cinci încercări și vizite efectuate de recenzor la domiciliul persoanelor.

Șeful BNS a mai menționat că, până în prezent, au fost recenzate peste 1. 600 000 de persoane și peste 1.100 000 de locuințe ocupate și neocupate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter