Actualitate

Ex-mistru al Justiției: Nu există niciun precedent în lume de reformare a justiției într-un mandat politic de patru ani de zile

post-img
captură foto

Reforma justiției este singura reformă care nu poate fi impusă prin instrumente administrative. Ea poate fi promovată doar în baza unui consens social, politic or consensul acesta are la bază credibilitate. Nu există niciun precedent în lume de reformare a justiției care ar fi fost posibil de efectuat în perioada unui mandat politic, spune Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale, ex-ministru al Justiției.

„Nu există soluții simple de a ieși din acest impas. Încercarea tehnică de a simplifica lucrurile a reformei judiciare nicidecum nu ne va duce soluția fezabilă care ar face posibilă depășirea acestei situații. Eu cred că este necesară o reconsiderare a acestei reforme, dar care poate avea loc numai în cazul unui dialog sincer cu societatea. Trebuie să încercăm să mai umblăm puțin la mecanisme să vedem care din persoane urmează a fi supuse vettingului, care nu, poate ar fi cazul să ne gândim la diferite proceduri de evaluare, poate nu toți candidații ar trebui să treacă prin fața comisiei cu prezență fizică, pentru trebuie anumite proceduri scrise în cazul unor candidați care nu ridică semne de întrebare. Senzația mea e că va fi posibil de revenit la această situație doar după resetarea puterii politice la nivel central. Și aici e marea problemă – în cazul când cei care vor succesede PAS la guvernare vor fi sinceri și vor dori să continue procesul de reformare – sunt convins că într-o perspectivă de 5 – 10 ani lucrurile se vor mișca din loc. În cazul când puterea politică va ajunge pe mânile unora care doresc să revină la practicile vicioase din trecut, în mod cert precedentele create în acești ani vor permite răstrurnarea spectaculoasă a situației în acea direcție care se va dori. 

Nu e așa de simplu cum ni se pare nouă și acest lucru era clar de la bun început. O astfel de reformă durează zeci de ani, nu există niciun precedent în lume de reformare a justiției care ar fi fost posibil de efectuat în perioada unui mandat politic. Toate poveștile care le-am văzut noi cu zece ani în urmă despre sucesul georgian vedem astăzi că costă, ele nu au fost durabile, au fost de fațadă pentru a bifa o imagine cât se poate de dulce și frumoasă. Cel mai bun semn al succeselor georgiene este că artizanul acestor reforme Mihail Saakaşvili se află astăzi în închisoare. Nu este cazul de a transforma reforma justiției în subiect de campanie, nu este acel subiect care trebuie politizat, este subiect care necesită liniște, consens, răbdare și înțelegerea că așa ceva nu poate fi realizat într-un mandat de patru ani de zile, trebuie să ne propunem în față zece – 15 ani. Dacă în 15 ani noi vom avea o justiție cum este în Polonia, statele baltice acesta ar fi un succes excepțional pentru R. Moldova”, a spus Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

 

„Aș fi de acord în campania electorală s-au făcut multe promisiuni, s-a ridicat ștacheta așteptărilor, dar lucrul acesta nu înseamnă să oprim acest proces de reformare. Consider că procesul de reformare trebuie să meargă, se intervine, se fac anumite ajustări, e normal. Într-adevăr în sistemul judecătoresc situația reală s-a dovedit a fi mult mai complexă decât își imagina cineva. Și Maia Sandu și mulți alții care erau din afara sistemului nu se puteau aștepta la asemenea probleme, dar trebuie continuat, nu este altă ieșire. Ce să facem acum – să ștergem totul și să restabilim cum a fost, să pornim din nou? Nu este soluție, Soluția este asta – să găsească un alt membru a Comisiei sau în lipsa sa Comisia poate activa și să mergem mai departe”, a menționat Nicolae Negru, editorialist „Ziarul Național”.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter