Social

Pacificatorii Batalionului 22 de menținere a Păcii au marcat astăzi 25 ani de la fondarea unității

Pacificatorii Batalionului 22 de menținere a Păcii au marcat astăzi 25 ani de la fondarea unității

Dau dovadă de curaj, devotament şi de profesionalism atât în misiunile din ţară, cât şi în cele din străinătate. Vorbim despre militarii Batalionului 22 de menţinere a păcii, numiţi şi "Căştile albastre". La 25 de ani de fondarea unităţii, a fost organizat un eveniment festiv, iar cei mai buni angajaţi au fost decoraţi.

Timp de 25 de ani, pacificatorii Batalionului 22 au activat în cadrul Forţelor Mixte de menţinere a păcii în raioanele de est ale Republicii Moldova. Au participat în misiuni sub egida ONU, în Liberia, Coasta de Fildeş, Sudan, Bostia şi Herţegovina, Sudanul de Sud. Au mai fost observatori în opreţiunea post-conflict de restabilire a Irak-ului. Nicolae Ţinevschi activează în cadrul Batalionului din 2015.


NICOLAE ŢINEVSCHI, ofiţer de stat major, Batalionul 22: „Ultima misiune la care am participat a fost misiunea UNIFIL din Kosova. Fiecare misiune, fiecare exerciţiu pentru noi ca militari lasă o amprentă, lasă o experienţă. M-a marcat ultima misiune, deoarece a fost prima pentru mine, atât ca comandant, cât şi ca teatru de operaţie.”

Din acest an, Armata Naţională detaşează şi femei în cadrul misiunilor KFOR şi UNIFIL. Una dintre cele care luptă cot la cot cu bărbaţii este şi  Marina.


MARINA ARIC, comandat de pluton, Batalionul 22: „Fizic este greu, trebuie să ai rezistenţă, forţă, viteză. Chiar şă acel marş de 10 km trebuie să ai forţă, dar eu consider că forţa fizică vine din moral. Dacă psihologic noi gândim că o să rezistăm, o să putem, o să ajungem să îndeplinim misiunea cu succes, păi atunci totul va fi bine.”

Militarii îşi dezvoltă abilităţile profesionale şi în cadrul exerciţiilor multinaţionale.


Şi pe ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, îl leagă amintiri de Batalionul 22, pe care l-a condus între anii 2002-2004.


ANATOLIE NOSATÎI, minsitrul Apărării: „Este mereu loc pentru mai bun. Dar ceea ce vedem astăzi şi dacă comparăm cu anterior sunt multe rezultate bune pe acre le-am obţinut pe parcursul anilor. Mă bucur să văd în cadrul batalionului un număr mare de militari angajaţi pe contract.”

În cadrul Batalionului 22 de menţinere a păcii sunt peste 200 de militari.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter